Noile norme UE ar permite utilizarea majorității polimerilor fără verificări, avertizează experții

Noile norme UE ar permite utilizarea majorității polimerilor fără verificări, avertizează experții
Publicat: 23/06/2021, 10:19

Noile norme privind compușii chimici care urmează să fie dezbătute de UE săptămâna aceasta ar permite utilizarea majorității polimerilor fără controale suplimentare.

Doar aproximativ 6% din aproximativ 200,000 de polimeri ar necesita verificări de siguranță extinse în cadrul propunerilor discutate ca parte a reglementărilor programului european REACH în domeniul produselor chimice.

Acest lucru ar permite utilizarea multor materiale plastice pe scară largă, indiferent de problemele legitime legate de potențialele lor prejudicii viitoare, potrivit unui grup de 19 oameni de știință care au transmis o scrisoare Comisiei Europene, potrivit The Guardian.

Biroul European de Mediu, un ONG, spune că printre excepțiile de la controalele de siguranță se numără polistirenul, un material polimeric care s-a demonstrat că provoacă inflamații ale plămânilor la șobolani;   în poliacrilamida, utilizată în tratarea apelor uzate, a adezivilor și a ambalajelor alimentare, care se pot degrada din cauza acrilamidei, o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește cu precădere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prajiti și chipsurile. De asemenea, printre polimerii exceptați de controale se mai numără poliesteri utilizați în textile, care sunt surse de microplastice, dar și poliolefinele, care reprezintă, de asemenea, o sursă de microplastice.

Un raport pentru Comisia Europeană a concluzionat că unele materiale plastice pot avea efecte nocive dacă nu sunt verificate.

Executivul comunitar a declarat că propunerile se află într-un stadiu incipient, iar dialogul suplimentar ar avea loc marți.

Un purtător de cuvânt a declarat: „În cadrul acestei întâlniri se vor discuta unele aspecte tehnice ale modului de înregistrare a polimerilor, dar nu se va discuta rezultatul final al modului în care polimerii vor fi înregistrați și nu există încă un proiect de regulament disponibil. Am văzut publicația IPCP (scrisoarea semnată de cei 19 oameni de știință) și, în măsura în care va fi posibil, vom lua în considerare îngrijorările ridicate în timp ce vom avansa propunerea noastră. Deoarece propunerea Comisiei Europene pentru înregistrarea polimerilor nu este încă finalizată, nu putem dezvălui informații suplimentare sau să comentăm numărul estimat de polimeri care trebuie înregistrați”.

Bethanie Carney Almroth, profesor afiliat de ecotoxicologie la Universitatea din Gothenburg din Suedia și semnatară a scrisorii, a declarat: „Scopul principal al procesului (UE) ar trebui să fie asigurarea unui nivel ridicat în vederea protecției oamenilor și a sănătății mediului. Principala noastră îngrijorare este legată de lipsa de date și lipsa de transparență. Nu există suficiente date pentru a asigura siguranța a mii de polimeri în producție, chiar dacă toxicitatea nu a fost încă demonstrată.”

Autoritățile de reglementare ar trebui să respecte principiul precauției

„Utilizarea plasticului este omniprezentă, iar [termenul] polimerii nu se referă doar la materialele produse din plastic, cu include mult mai multe tipuri de produse utilizate în numeroasele aplicații din întreaga societate. Deci, problema expunerii este semnificativă și nu trebuie să fie neglijată. Există studii care indică faptul că unii polimeri sau monomerii/oligomerii lor pot provoca efecte negative asupra sănătății umane, inclusiv perturbarea hormonilor și efecte cancerigene. Există date care arată că aceste efecte pot apărea în organismele din mediu”, mai spune profesoara Bethanie Carney Almroth.

Dolores Romano, supraveghetor al Biroului European de Mediu pentru acoperirea compușilor chimici, a declarat că omniprezența în creștere a microplasticelor din împrejurimi a confirmat că polimerii ar putea acum să-și descopere mijloacele în corpurile noastre prin metode care pot fi extrem de periculoase decât au anticipat autoritățile de reglementare. Ea știa ca pe Comisia Europeană să se comporte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?