Absolvenții clasei a XII-a susțin luni prima probă a examenului de Bacalureat 2021, la Limba și literatura română. Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30. Candidații au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
La examenul de Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, 114.137 sunt candidați care au absolvit în acest an clasa a XII-a, restul de 19.526 fiind candidați din promoțiile anterioare.
În Capitală, vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați.
Bacalaureatul 2021 pentru absolvenții clasei a XII-a începe luni, 28 iunie, cu proba la Limba și literatura română, urmată, în 29 iunie, de examenul la proba profilului, respectiv Matematică pentru profilul real și Istorie pentru elevii care au absolvit un liceu cu profil uman. Miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării, iar ultima probă scrisă, la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.
La Limba și literatura română, toți elevii vor avea cerințe comune la subiectele I și II, indiferent de profil. Diferența va fi făcută la subiectul al III-lea.
Subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba și literatura română constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparține unuia dintre scriitorii canonici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu.
Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real și profil tehnologic au fost eliminați doi autori canonici, respectiv Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu – Junimea.
Baremele la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2021 vor fi publicate pe subiecte.edu.ro, după ora 15.00.
La examenul de Bacalaureat 2021 nu vor fi „formulări de tip capcană”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Subiectele vor avea grad de dificultate mediu, iar formularea cerințelor trebuie să fie clară.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Examenul începe la ora 09:00 și durează trei ore, iar primii candidați pot ieși din sală după cel puțin o oră și jumătate.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.
Examenul de Bacalaureat 2021 se desfășoară cu respectarea unor reguli, similare cu cele din sesiunile anterioare. Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video și audio.
Rezultatele vor fi afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații vor completa, semna și transmite prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată în urma soluționării contestației poate fi mai mare sau mai mică decât nota inițială.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
Ministerul Educației a deschis linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise de la examenul de Bacalaureat 2021.
Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.
Citește și: