Agenţia Internaţională de Testare (ITA): Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, acuzat de „complicitate şi manipulare”. Halterofila Roxana Cocoș trebuia să fie suspendată pentru dopaj

Agenţia Internaţională de Testare (ITA): Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, acuzat de „complicitate şi manipulare”. Halterofila Roxana Cocoș trebuia să fie suspendată pentru dopaj
Roxana Cocos. Foto: Federatia Romana de Haltere
Publicat: 25/06/2021, 16:32
Actualizat: 25/06/2021, 16:34

O cultură a presupusei corupții în rândul oficialilor internaționali de haltere a fost detaliată joi într-un raport de investigație privind cazurile de dopaj acoperite pentru sportivi care au câștigat medalii olimpice și campionatul mondial.

Trei dintre liderii ai sportului – fostul președinte al Federației Internaționale de Halterofilie Tamas Ajan, vicepreședintele Nicolae Vlad și membrul consiliului executiv Hasan Akkus – au fost acuzați de o serie de infracțiuni de complicitate și falsificare în temeiul Codului mondial antidoping.

Un documentar al celor de ARD, televiziunea publică din Germania, difuzat pe 5 ianuarie 2020, în care mai multe surse vorbeau despre magnitudinea dopajului în haltere la nivel mondial, a determinat ca Federația Internațională (FIH) să comande o amplă investigație, transmite The Guardian.

Presupusele abateri pentru un deceniu până în 2019, inclusiv 146 de cazuri de dopaj nerezolvate, au fost prezentate într-un document de 50 de pagini. Ancheta a fost condusă de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care gestionează programele antidoping pentru sporturile olimpice.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale (IWF), a fost acuzat de ”complicitate şi manipulare” în ancheta privind dopajul din cadrul IWF desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), transmite Reuters.

Motivele eșecurilor de urmărire penală a unor cazuri de dopaj au variat de la „procese organizaționale haotice” și erori la „neglijență absolută, complicitate sau – în cel mai rău caz – acoperiri flagrante și intenționate”, au scris anchetatorii ITA. Un total de 29 de cazuri nu pot fi urmărite penal din cauza probelor distruse sau a termenului de prescripție care expiră.

Participarea Roxanei Cocoș la Jocurile Olimpice

Al doilea raport relevă că Ajan și Vlad au fost implicați în a permite unei femei din țara de origine a lui Vlad, România, despre care știau că este implicată în infracțiuni de dopaj, să concureze și să câștige o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Antrenoarei, Roxana Cocos, i-a fost luată  medalia, ani mai târziu, când reevaluările au dezvăluit utilizarea ei de steroizi.

Ampla investigație arată că, în cazul Cocoș, atât sportiva, cât și Vlad au fost înștiințați pe 10 mai 2012 de testul pozitiv al halterofilei din timpul Europenelor. Nicu Vlad era rugat să răspundă în termenul fixat și să aplice regulile. Mai mult, Comitetul Olimpic Român a inclus-o pe Roxana Cocoș pe o listă a celor care ar fi trebuit să fie testați înainte de JO.

Federația Internațională o suspecta pe Cocoș și de posibilă manipulare a probelor de urină în iulie și septembrie 2010, motiv pentru care oficialii au comandat o testare ADN comparativă pe ambele eșantioane.

ADN-ul probelor colectate în afara competiției în 2010 și în iunie 2012 nu era identic celui corespunzător eșantioanelor colectate în timpul competițiilor, la Mondialele din 2010 și Europenele din 2012.

Citește și: JOCURI OLIMPICE 2012 LONDRA. Roxana Cocoș: Nu am cum să mă retrag, trebuie să-mi iau revanșa la Rio

În 2019, la reanalizarea eșantioanelor de urină in timpul competiției londoneze, Roxana Cocoș încă testa pozitiv la steroizi anabolizanti pe perioada desfășurării concursului, fiind descalificată și fiindu-i retrasă medalia.

Raport preliminar, publicat de ITA

Anul trecut pe final, ITA a publicat un raport preliminar în care spunea că sportivii români sunt „într-un proces organizat de dopaj, că erau anunțați dinainte când urmau să fie testați, schimbau probe de urină, folosind persoane curate pentru a da monstre în locul lor”.

România este suspendată pe un an din competițiile internaționale, începând cu 15 iunie, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj din ultimii ani, și nu va avea sportivi la Tokyo.

ITA a propus interdicții pe viață pentru Ajan și Vlad, în timp ce lui Akkus i sa oferit o interdicție de patru ani. Dacă nu acceptă interdicțiile, ITA va urmări acuzațiile la Curtea de Arbitraj pentru tribunalul antidoping al Sportului.

Ajan a fost destituit după 20 de ani ca președinte al IWF în urma acuzațiilor difuzate pentru prima dată de radiodifuzorul german ARD în ianuarie 2020. El a fost membru cu drepturi depline timp de 10 ani până în 2010 și a participat la alegerea orașelor gazdă olimpice, inclusiv Beijing, Sochi și Rio de Janeiro.

Vlad continuă să fie un vicepreședinte IWF și o figură influentă pe măsură ce corpul de guvernare se pregătește să-l aleagă pe succesorul lui Ajan. Akkus conduce organul de conducere european al halterofiliei.

Locul de haltere la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 este în pericol, IOC avertizând că vrea să vadă reforme și sportul curățat.

Președintele interimar al IWF, Michael Irani, a declarat că ancheta a arătat „cât de întunecate erau zilele sportului nostru”.

„Pentru toți acei sportivi cărora le-a fost înșelată oportunitatea de a concura corect, aș dori să ofer scuzele fără rezerve ale IWF”, a spus Irani.

Ancheta ITA a detaliat, de asemenea, modul în care oficialii de haltere au evitat controlul Agenției Mondiale Antidoping pe parcursul mai multor ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor