Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, cere accelerarea ritmului de vaccinare în mediul rural și face apel la primăriile comunelor să se implice pentru ca nivelul de vaccinare să crească, înainte de valul patru al pandemiei de COVID-19, preconizat a începe din luna septembrie.
„Luna septembrie este luna de la care ne așteptăm să înceapă creșterea numărului de cazuri. Cred că este perioada propice să mergem să ne vaccinăm”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Este important să ducem vaccinul în rural, unde accesul a fost mult mai dificil. Sunt, în momentul de față, peste un sfert dintre comune care au avut echipe mobile prezente, circa 770 de comune din 2.860 în care au fost echipe de vaccinare prezente. Activitățile se intensifica în perioada următoare, există un calendar foarte clar al activităților, în care echipe mobile sunt prezente în fiecare zi”, a mai completat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, vineri, la Digi24.
Valeriu Gheorghiță s-a declarat contrariat de faptul că, în cursul zilei de vineri, în șase comune din Gorj unde s-au deplasat echipe mobile de vaccinare, primarii nu s-au pregătit cu spații amenajate, răspunsul lor fiind că „la noi în comună nu sunt doritori”.
„Îi rog pe primari să colaboreze cu Direcțiile de Sănătate Publică și cu prefecturile, pentru că astăzi am primit din Gorj, de la Direcția de Sănătate Publică, un mesaj care nu a fost unul foarte bun, în sensul în care au plecat mai multe echipe mobile în comune, în localități și din șapte echipe mobile, într-una singură, primarul a fost pregătit încât să asigure un spațiu și să informeze oamenii (…) motivând că «la noi nu sunt doritori». Nu există așa ceva, oamenii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate publică, altfel, în toamnă, eu nu știu cum un primar poate să justifice în față comunității că poate să trebuiască să carantineze comuna (…) I-am rugat pe colegii noștri de la DSP să facă un proces-verbal cu data la care au ajuns în comuna respectivă și cu faptul că nu există doritori pentru vaccinare (…) Acest lucru s-a întâmplat în șase comune din Gorj, este incredibil”, a mai spus Gheorghiță.
„Noi facem un efort extraordinar, dar mi se pare inadmisibil să nu existe această deschidere, în condițiile în care nu trebuie să faci nimic, trebuie doar să pui la dispoziție niște spații”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.