Senatul a votat scăderea vechimii pentru a fi procuror DIICOT sau DNA de la 10 la 7 ani. Președintele CSM: „Avizul negativ a fost ignorat” (Exclusiv)

Senatul a votat scăderea vechimii pentru a fi procuror DIICOT sau DNA de la 10 la 7 ani. Președintele CSM: „Avizul negativ a fost ignorat” (Exclusiv)
Sursa FOTO: https://Facebook.com/oficial.Directia.Nationala.Anticoruptie

În ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Senatul a aprobat azi, prin vot, două proiecte de legi extreme de importante, dar care vin în contradicție cu dezbaterea si concluzia membrilor CSM.

Primul proiect adoptat privește scăderea vechimii necesare pentru promovarea ca procuror în structurile specializate DIICOT și DNA, de la 10 ani la 7 ani. Al doilea vizează deblocarea posturilor necesare pentru acoperirea unei părți din deficitul de resursă umană din magistratură.

În urmă cu puțin timp, Ministerul Justiției a anunțat, pe site-ul instituției, că azi au fost votate de Senat două proiecte de lege, ministerul condus de Stelian Ion susținând că astfel se îndreaptă o parte din deciziile luate pe vremea foștilor miniștri ai Justiției Florin Iordache și Tudorel Toader.

”Astăzi, Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la:

  • organizarea concursurilor de admitere în magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020)
  • vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT, care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr.207/2017 și Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin OUG nr.92/2018” (din comunicatul Ministerului Justiției)

Ministerul Justiției consideră că modificările votate azi în Senat la Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, au fost necesare pentru punerea în acord cu deciziile C.C.R., fiind vorba de :

„1.) Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură şi 2.) Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară (care vizează, între altele, reglementarea procedurii de transfer al judecătorilor şi procurorilor). De asemenea, alături de H.G. nr.650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numărul maxim de posturi de ofițeri şi agenți de poliție judiciară şi cu 50 numărul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scăderea vechimii era absolut necesară pentru ca DNA să-şi poată îndeplini rolul de combatere a corupției, Direcția având un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori”.

Având în vedere faptul că CSM dăduse, în luna mai a acestui an, aviz negativ pe subiectul cel mai arzător privitor la scăderea vechimii necesare, de la 10 la 7 ani (5 ani definitiv plus 2 de INM) pentru a ajunge procuror DIICOT sau DNA, GÂNDUL.RO l-a contactat pe președintele CSM, Bogdan Mateescu, întrebându-l dacă i se pare firească desconsiderarea avizului CSM.

Răspunsul președintelui CSM, obținut în exclusivitate de GÂNDUL.RO a fost cât se poate de tranșant:

“Sigur că nu, nu e firească. Din păcate, însă, legea prevede caracterul cosultativ al avizului. Dar, așa cum s-a întâmplat și altă dată, avizul CSM a fost ignorat. Politicienii fac apel la avizele CSM într-un discurs și le ignoră în altul. Chiar dacă sunt consultative, avizele CSM ar trebui să se impună prin forța argumentelor. Adică, argumentul să fie luat în seamă, nu ignorat. În temeiul coperării loiale” (Bogdan Mateescu, președinte CSM)

Conform Hotărârii 90 din 13 mai 2021 a Plenului CSM, articolul 2 este categoric:

“ART.2- Avizează negativ propunerea de modificare a Legi nr.304/2004 privind organizarea judiciară republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul reducerii vechimii necesare pentru numirea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pentru motivele prezentate în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre (10 voturi pentru avizare negativă, 8 voturi pentru respingerea avizării negative)”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Pentru unii români e coșmar. Alții au un mare avantaj
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows