Avertisment BNR. Creditele neperformante pot ajunge în categoria cu risc ridicat după eliminarea măsurilor de amânare a plăților

Avertisment BNR. Creditele neperformante pot ajunge în categoria cu risc ridicat după eliminarea măsurilor de amânare a plăților
Publicat: 29/06/2021, 11:23

Banca Națională a României (BNR) se aşteaptă în acest an la creșterea creditelor neperformante, după ce autoritățile vor elimina gradual măsurile de protecție pentru ameliorarea efectelor pandemiei. Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii decembrie 2020 în contextul crizei sanitare se ridică la 41,4 miliarde lei.

Conform rezultatelor exercițiului de testare la stres a sectorului bancar derulat de BNR la sfârșitul anului 2020, în cadrul scenariului de bază, rata creditelor neperformante ar atinge 9,2% în decembrie 2021, respectiv 9,9% în decembrie 2022 , se arată în Raportul BNR pentru anul 2020 publicat luni, 28 iunie.

Aceste cifre ar determina o repoziționare a indicatorului în categoria cu risc ridicat, conform abordării utilizate de ABE (Autoritatea Bancară Europeană).

Așteptările BNR sunt de creștere a creditelor neperformante

Ipotezele exercițiului efectuat de specialiștii Băncii Naționale au în vedere inclusiv realizarea de operațiuni de curățare bilanțieră și de scoatere în afara bilanțului a unor credite neperformante.

“Așteptările sunt de creștere a creditelor neperformante, cu precădere în cursul anului 2021, ulterior eliminării graduale a măsurilor de protecție destinate ameliorării efectelor pandemiei (implementate prin moratoriile publice și private), pe fondul incertitudinilor legate de revenirea economică”, se precizeză în Raportul BNR pe 2020 în evaluarea perspectivelor pe 2021.

BNR: Îmbunătățirea calității activelor atrage o evaluare mai favorabilă a riscurilor asociate sistemului financiar

Menținerea unor niveluri adecvate ale indicatorilor de calitate a activelor bancare, precizează BNR,  implică o funcționare eficientă a pieței creditelor neperformante în România, fără piedici legislative care ar putea afecta negativ atât oferta (printr-un tratament fiscal nefavorabil al activităților de cesiune de creanță pentru creditele neperformante), cât și cererea (prin impunerea de prevederi legislative care ar limita eficiența operațiunilor de recuperare). Îmbunătățirea calității activelor atrage o evaluare mai favorabilă a riscurilor asociate sistemului financiar și, în consecință, generează o percepție mai bună asupra riscului suveran al României.

Soldul creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare se ridică la 41,4 miliarde lei

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii decembrie 2020 în contextul crizei sanitare se ridică la 41,4 miliarde lei (credite acordate unui număr de aproximativ 550 de mii de debitori), reprezentând 14% din totalul finanțărilor acordate de către sectorul bancar.

Finalul anului 2020 evidențiază o tendință puternic descrescătoare a soldului cumulat al creditelor supuse moratoriilor legislative și private, dar și a numărului de debitori care beneficiau de astfel de măsuri.

Factorii care au contribuit în mod coroborat la inversarea tendinței au fost: (i) anularea amânărilor la plată solicitate de către debitorii care beneficiaseră deja de moratorii; (ii) închiderea facilităților de credit prin rambursarea integrală a sumelor datorate; (iii) rambursarea parțială sau utilizarea mai redusă a facilităților tip revolving, cu toate că debitorii beneficiau de amânare la plată.

Structura creditelor amânate la plată relevă o serie de aspecte: (i) preponderența apelului la moratoriul legislativ (trei sferturi din volumul total); (ii) existența unui impact mai redus al moratoriului în cazul expunerilor față de persoane fizice în raport cu societățile nefinanciare, din perspectiva volumului de credite (aproximativ 57 la sută din volumul creditelor amânate la plată au fost acordate companiilor nefinanciare); (iii) senzitivitatea mai ridicată a companiilor de tip IMM la șocul economic provocat de pandemie; (iv) prevalența amânării pe termen de până la 6 luni; până la data de 31 decembrie 2020, perioada stabilită inițial pentru amânarea ratelor scadente ale creditelor expirase în cazul a circa 93 la sută din volumul creditelor care au făcut obiectul moratoriului.

Măsurile adiționale de restructurare adoptate de sectorul bancar ca răspuns la dificultățile financiare legate de pandemia COVID-19, suplimentare moratoriilor, au vizat un volum de credite de 1,07 miliarde lei, pe bază consolidată, peste trei sferturi reprezentând expuneri față de companiile nefinanciare.

Principalele sectoare de activitate care au întâmpinat dificultăți financiare și au beneficiat de moratoriului de amânare la plată sunt industria prelucrătoare, activitățile imobiliare și comerțul cu ridicata și amănuntul. Într-o măsură mai restrânsă au fost afectate și sectoarele de servicii de cazare și restaurante, construcții și transport și depozitare.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×