Schema HoReCa. 2.000 de firme s-au înscris pentru a obține ajutor de stat. Care a fost cauza erorilor raportate de aplicanți

Schema HoReCa. 2.000 de firme s-au înscris pentru a obține ajutor de stat. Care a fost cauza erorilor raportate de aplicanți
Operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderi / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 30/06/2021, 19:11
Actualizat: 30/06/2021, 19:18

La aproximativ 30 de ore de la deschiderea sesiunii de înscriere, aproximativ 2.000 de firme au reușit să finalizeze cu succes procedura de înregistrare în platformă. Numeroși solicitanți reclamau, marți, la lansarea apelului, că au dificultăți la selectarea expertului contabil sau auditorilor financiari care le validaseră datele financiare. Oficialii Ministerului Economiei, Antreprenoriatulului și Turismului au explicat, miercuri după-amiază, că de pe lista inițială primită lipseau aproximativ 2.500 de experți.

Schema HoReca, prin care statul se oferă ajutor pentru compensarea a 20% din pierderile operatorilor economici, respectiv diferența cifrelor de afaceri din 2019 și 2020, are finalizate 2.000 de aplicații în platforma de înscriere, potrivit informațiilor transmise miercuri după amiază de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Astfel, operatorii economici care dețin hoteluri, restaurante, agențiile de turism sau organizatorii de evenimente a căror activitate a suferit din cauza restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 se pot înscrie pentru a primi ajutor financiar pentru compensarea unei părți din pierdere

„Schema prezintă un mod facil de aplicare și se desfășoară exclusiv online. O parte dintre firmele care au încercat ieri să aplice au întâmpinat însă greutăți în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferența de cifră de afaceri pentru CAEN-uri”, au admis reprezentanții instituției, așa cum Gândul a relatat marți.

„Ne-am logat la ora 10:00 și încă nu reușim să selectăm expertul contabil din platformă!!! Este complet neoperațională platforma!”, a scris ieri o persoana pe contul de Facebook al instituției.

Experții, introduși la noapte în baza de date

Pentru a răspunde solicitărilor venite din partea aplicanților, ministerul a făcut marți o procedură prin care s-au putut verifica experții contabili sau auditorii pe care aplicația nu i-a găsit automat în bazele de date furnizate de asociațiile profesionale Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania (CECCAR) și Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) administratorului platformei, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„Ministerul a descoperit împrenă cu conducerea Corpului experților contabili că baza de date cu experți contabili pusă la dispoziție inițial de CECCAR omitea un număr de aproximativ 2.500 de experți contabili. Aceștia vor fi introduși în baza de date a platformei de înscriere la actualizarea din această noapte”, au explicat reprezentanți Ministerului

Astfel, în fiecare noapte, la ora 23:00, se actualizează baza de date a experților contabili și auditorilor din platformă. În plus, o altă eroare, cauzată de un separator în baza de date a auditorilor, furnizată de CAFR, a fost corectată în această dimineață.

„Informăm aplicanții că, chiar dacă au contract cu o firmă de contabilitate sau de audit, nu pot selecta în aplicație firme de audit sau de contabilitate din baza de date. Trebuie să selecteze numele expertului contabil sau al auditorului financiar care semnat digital raportul aferent aplicării la măsură. Toate cererile de adăugare în baza de date sunt centralizate de operatorii call-center și sunt verificate cu CECCAR și ASPAAS – CAFR pentru a ne asigura că cei care nu se regăsesc în platformă sunt autorizați”, anunță instituția.

Nu contează numărul de ordine

Firmele se pot înscrie în platformă până la data de 20 iulie, iar instituția subliniază încă o data că firmele pot aplica oricând în această perioadă, pentru că la finanțare nu contează numărul de ordine, nu se aplică principiul „primul venit, primul servit”. Schema este pro-ratată, iar numărul de ordine la înscriere nu conferă niciun avantaj, subliniază instituția.

Prin schema de ajutor de stat, operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică. Conform motivării schemei, se estimează că se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

În informarea de miercuri, ministerul a transmis că este estimate să aplice un număr de aproximativ 30.000 de firme.

Coduri CAEN eligibile în schema HoReCa:

  • 7911 Activități ale agențiilor turistice;
  • 7912 Activități ale tur-operatorilor;
  • 7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică (ghizi turistici)
  • 5510 Hotel și alte facilităti de cazare similare
  • 5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
  • 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
  • 5590 Alte servicii de cazare;
  • 5610 Restaurante;
  • 5621 Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
  • 5629 Alte activități de alimentație;
  • 5630 Baruri și alte activități de servire a băuturii;
  • 8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri