Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat proiectul pentru aprobarea atestării orașului Horezu (județul Vâlcea) ca staţiune turistică de interes național și a localităților Brezoi (județul Vâlcea) și Uricani (județul Hunedoara) ca stațiuni de interes local. Localnicii din Horezu, în special meşterii populari, se bucură de acest demers şi speră ca acum tot mai mulţi turiști să le calce pragul atelierelor.
Când spui Horezu, imediat te duci cu gândul la roata olarului, la ceramica autentică recunoscută în întreaga ţaraă. Aici au rămas peste 25 de familii care încă au ateliere care atrag turiştii care vor să vadă cum este lucrul cu lutul.
Costel şi Georgeta Popa sunt doi meşteri foarte talentaţi din satul Olari din Horezu.
„Cred că o să fie mult mai bine ca acum. Suntem vizitaţi şi acum de turişti. Mai ales acum, după ce am trecut prin pandemie, sper că uşor, uşor să revenim la normal”, spune Costel Popa.
Autorităţile locale speră ca acum să obţină mai ușor fonduri pentru dezvoltarea localităţii, care va deveni staţiune de interes naţional.
„Se creează premiza unei dezvoltări continue a localităţii Horezu. Statutul de staţiune de interes naţional ne va facilita accesul la fonduri mult mai multe cu cofinanţări mult mai mici”, spune Cristinel Iovan, director Primăria Horezu.
„Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea lemnului. Olăritul continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea, trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea din ele aflând-se în aproprierea Horezului”, precizează Ministerul Economiei.
În Horezu trăiesc 6.000 de oameni şi sunt 900 de locuri de cazare.