S-au reluat discuţiile din PNL privind cine va fi desemnat ministru al Finanțelor după revocarea lui Alexandru Nazare. Acestea au devenit un nou subiect de dispută între liderul PNL, Ludovic Orban, care spune că decizia trebuie luată în forurile statutare ale partidului, ași Florin Cîţu care a transmis că el are principalul cuvânt de spus, dată fiind calitatea sa de prim-ministru. Surse liberale spun că „favoritul” lui Cîțu pentru Finanțe ar fi deputatul de Gorj Dan Vîlceanu, un apropiat al premierului.
Președinte al filialei PNL Gorj, Dan Vîlceanu este considerat a fi mâna dreapta a premierului, acesta fiind și șeful campaniei interne a lui Cîțu pentru președinția partidului. Vîlceanu a fost susţinător al lui Cîţu cu mult înainte ca premierul să intre în cursa pentru şefia PNL.
Aflat la al doilea mandat de deputat, Dan Vîlceanu a fost în primii ani de politică şef al Tineretului Social-Democrat Gorj (2006-2009). Însă odată cu venirea la putere a Guvernului Boc, Vîlceanu a trecut în barca PDL, acolo unde a rămas până la fuziunea acestui partid cu PNL, în 2015.
Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a mai vehiculat şi un al doilea nume, Robert Sighiartău, dar acesta nu are nicio şansă în faţa lui Vîlceanu. Pe de altă parte, surse politice din echipa lui Orban au declarat pentru „Adevărul” că varianta de ministru pe care preşedintele PNL o vede drept echilibrată ar fi Lucian Heiuş, secretar de stat la Finanţe şi fost şef al PNL Hunedoara. Lucian Heiuş a fost în ianuarie 2020, pentru scurt timp, propunerea de ministru al Finanţelor în Guvernul care îl avea ca şef tot pe Florin Cîţu, dar care nu a mai fost votat în Parlament.
Pentru moment, Florin Cîţu asigură interimatul la Finanţe, responsabilitate pe care o poate avea doar pentru 45 de zile, potrivit prevederilor constituţionale. În această perioadă sunt şanse mari să aibă loc şi rectificarea bugetară.
Conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Vilceanu este de profesie economist, cu un doctorat făcut în cadrul Universității de Vest din Timișoara, obținut în 2016. Primul sau loc de muncă a fost că economist, în 2004, la SC Trefo SRL, urmat mai apoi, doi ani mai târziu, de funcția de director economic la Rominex Mining Engineering.
În 2006 acesta intră în politică, iar timp de trei ani conduce filiala din Gorj a Tinereului Social Democrat (TSD). În 2011 Vilceanu își schimbă orientarea și intră în PDL, unde a fost pe rând secretar executiv, prim-vicepreședinte iar mai apoi, între 2013 – 2015, președinte PDL Gorj. După fuziunea cu PNL, Vilceanu rămâne la șefia filialei liberale din Gorj până în prezent.
Între 2012 și 2016 liberalul este consilier județean la CJ Gorj, după care ajunge în Parlament la Camera Deputaților, mai întâi în 2016 iar apoi în 2020.
Potrivit declarației de avere, Vilceanu deține 7 terenuri, o parte în Timișoara și o parte în comună Runcu din județul Gorj, între care conduce cu un BMW Seria 5. În ce privesc economiile, liberalul are două conturi bancare în care se regăsește în total 38.000 de lei și deține titluri de stat în valoare de 730.000 de lei (n.red.: 148.000 de euro). Cu toate astea, Vilceanu are de înapoiat un împrumut contractat în 2020, în valoare de 560.000 de lei.
La capitolul venituri, Vilceanu a primit anul trecut o leafă totală de 137.000 de lei, o chirie de 157.000 de lei pentru închirierea unei hale industriale din Timișoara și 733.000 de lei din lichidarea unei societăți comerciale.