Prima pagină » Actualitate » Italia a interzis oficial accesul navelor de croazieră în Veneția

Italia a interzis oficial accesul navelor de croazieră în Veneția

Italia a interzis oficial accesul navelor de croazieră în Veneția

Italia a interzis navele de croazieră din laguna Veneției, de la 1 august, pentru a proteja mediul și moștenirea lagunei, ceea ce pare a fi o decizie decisivă aplaudată de militanții anti-nave de croazieră.

Prim-ministrul Mario Draghi a salutat „o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene”, supusă de decenii presiunii continui a pacheboturilor care aduc milioane de vizitatori în Oraşul Dogilor.

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a prim-ministrului Mario Draghi, cu doar câteva zile înainte de o reuniune a organizației culturale a Organizației Națiunilor Unite UNESCO, care recomandase adăugarea Veneției pe lista siturilor istorice pe cale de dispariție, guvernul a declarat marți că navele cu o greutate mai mare de 25.000 tone vor fi interzise intrarea în lagună începând cu 1 august, potrivit ansa.it.

Laguna Veneției este considerată un centru istoric și, prin urmare, navele de croazieră nu ar trebui să poată acosta acolo. Militanții anti-nave de croazieră au pus presiune asupra guvernului de ceva timp să interzică practica.

Interdicția a venit rapid, chiar dacă Italia nu a început încă să redirecționeze navele către portul Marghera. Această decizie rapidă a venit probabil de la UNESCO, comunicând Italiei că va plasa Veneția pe lista sa pe cale de dispariție. Miercuri un anunț din partea guvernului arăta că navelor cu o greutate mai mare de 25.000 de tone li se va interzice intrarea în Laguna Veneției începând cu primul august.

UNESCO a spus anterior că „O soluție pe termen lung este urgent necesară. O soluție care va împiedica accesul total la lagună, redirecționându-le către porturi mai adecvate din zonă ”.

Italia a trebuit să ia o decizie rapidă, deoarece, potrivit lui Dario Franceschini, ministrul italian al culturii:

„A pune Veneția pe lista ONU pe cale de dispariție ar fi o problemă serioasă pentru țara noastră”.

Asociația internațională Cruise Lines sau CLIA a comentat, de asemenea, decizia. Ei au spus că „industria de croazieră susține o nouă abordare de mulți ani, așa că acesta este un pas major înainte. De asemenea, decizia guvernului de a numi un comisar special pentru accelerarea procesului este o dezvoltare binevenită.

Se încheie o bătălie ce durează de zeci de ani

„Aprobarea decretului privind interzicerea accesului navelor mari face din aceasta o zi cu adevărat importantă: nu este o exagerare să o numim o decizie istorică, deoarece era așteptată de ani de zile”, a spus Ministrul Culturii, Dario Franceschini

 

Citește și