Compania israeliană NSO Group a dezvoltat un software pentru a oferi autorităţilor militare, poliţiei şi serviciilor de informaţii capacitatea de a urmări şi intercepta terorişti şi criminali.
Totuși, dincolo de scopul declarat, acest software ar fi fost folosit, ilegal, de mai multe guverne ale lumii pentru a spiona jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, politicieni, autorităţi religioase și avocaţi.
Potrivit informațiilor apărute în media, doar Ungaria – dintre țările membre ale Uniunii Europene – s-ar fi folosit de acest software, iar numerele de telefon monitorizate – peste 50.000 – provin din nu mai puțin de 45 de țări.
Peste 180 de jurnaliști – Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press sau Reuters – ar fi devenit victime ale acestui spyware Pegasus dezvoltat de compania israeliană NSO. Reprezentanții companiei susțin, însă, că această ”teorie a conspirației” este nefundamentată.
”Ancheta inițială care a condus la această dezvăluire jurnalistică este plină de ipoteze greșite și teorii necoroborate”, a transmis NSO, potrivit The Guardian.
Considerat “cel mai puternic instrument de spyware dezvoltat vreodată de o companie privată”, Pegasus infectează iPhone-urile și dispozitivele Android. Pegasus permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri, dar și să activeze, în secret, microfoane.
Programul-spion poate fi instalat prin accesarea unui link-capcană și permite supravegherea întregii activități de pe un smartphone, inclusiv utilizarea camerei sau a microfonului fără ca utilizatorul să știe.
În 2019, de altfel, WhatsApp a chemat în instanță compania NSO, acuzând că ”se află în spatele unor atacuri cibernetice asupra 1.400 de telefoane mobile cu ajutorul Pegasus”. La vremea aceea, însă, reprezentanții companiei NSO au negat orice infracțiune, însă companiei NSO i s-a interzis utilizarea WhatsApp, informează observatornews.ro.
Potrivit Washington Post, 37 de persoane legate de Jamal Khashoggi – reporterul saudit care a fost ucis în 2018 la consulatul saudit din Istanbul – erau spionate cu software-ul Pegasus. Printre acestea se număra şi iubita jurnalistului, care ar fi fost interceptată la 4 zile după crimă.
Guvernul maghiar condus de Victor Orban, pe de altă parte, contestă acuzațiile și neagă orice acţiune desfășurată în afara legii. Dar guvernul maghiar este singurul din Uniunea Europeană implicat în anchetă, celelalte guverne acuzate de utilizarea ilegală a software-ului Pegasus fiind cele din Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, India şi Emiratele Arabe Unite. Rwanda, Maroc şi India.
La rândul lor, toate guvernele acuzate au negat utilizarea ”Pegasus” în scopuri ilegale. Nu se cunoaşte, încă, dacă toate cele 50.000 de numere de telefon au fost efectiv interceptate, fiind aproape imposibil să fie verificat fiecare telefon implicat în acest scenariu.
Trebuie precizat și că, potrivit mediafax.ro, mass-media implicată în ancheta proiectului Pegasus va publica numele unora dintre potenţialele ţinte ale spionajului, printre care ar exista ”sute de oameni de afaceri, autorităţi religioase, universitari, operatori de organizaţii guvernamentale, sindicalişti, oficiali guvernamentali, miniştri, preşedinţi şi prim-miniştri”.