Peste 250 de medici din Belarus au fost amendați sau reținuți în centre de detenție, unii dintre ei fiind agresați de către serviciile de securitate, în ceea ce analiștii politici consideră a fi o campanie de ”epurare” declanșată de președintele Lukașenko împotriva cadrelor medicale care critică măsurile luate de guvern în contextul pandemiei, dar nu mai atât.
Lupta împotriva COVID-19 se desfășoară, paradoxal, pe două fronturi, în Belarus, potrivit Politico, președintele Lukașenko încercând – în această perioadă pandemică – să se ”debaraseze” și de medicii incomozi care contestă măsurile guvernamentale cu tentă autoritaristă.
Numai că această ”represiune” declanșată împotriva personalului medical care a criticat modul în care guvernul a luptat și luptă împotriva COVID-19 a dus la o înrăutățire a crizei sanitare din țară. Cetățenii Belarusului nu mai descoperă surse credibile de informare în legătură cu vaccinurile, rezultatul fiind acela că ”scepticismul se află la un nivel din ce în ce mai crescut, iar numărul de doze de vaccin anti-COVID administrat este mult mai mic decât oriunde altundeva în Europa”.
Până acum, potrivit informațiilor oficiale, Belarus a imunizat doar 8% din populația sa, în principal cu vaccinul rusesc Sputnik
Acuzat de ”conducere autoritară”, Alexandr Lukașenko – președinte al Belarusului din 1994 – nu ”uită și nu iartă”, iar mulți dintre medicii sau studenții la Medicină care au participat la protestele anti-guvernamentale de anul trecut sunt, acum, ”pedepsiți” exemplar.
Organizația non-profit Fundația Bielorusă pentru Solidaritate Medicală a transmis că peste 70 de profesioniști din domeniul medical și-au pierdut locul de muncă în ultimele luni ale acestui an, iar opt studenți la Medicină au fost expulzați din universitate.
Șapte persoane au fost condamnate la închisoare pe termen mai lung sau așteaptă, în momentul de față, o hotărâre judecătorească, au transmis reprezentanții fundației respective.
”Doctorii și asistentele din Belarus sunt printre cei care au plătit un preț imens pentru profesionalismul și compasiunea pe care le-au demonstrat”
Bruce Millar – director adjunct al biroului regional pentru Europa de Est și Asia centrală al Amnesty International
Exemplele sunt multe și îngrijorătoare, afirmă reprezentanți ai unor organizații care luptă pentru drepturile omului, iar acțiunile de forță ale regimului Lukașenko sunt criticate constant.
Un anestezist din Grodno a fost reținut, în luna iulie, și apoi amendat cu aproximativ 300 de euro de către o instanță. Motivul? Afișarea unui autocolant pe una dintre ferestrele sale, autoritățile considerând că era vorba despre un mesaj anti-guvernamental.
Vladimir Martov – fost șef al unei unități de terapie intensivă la un spital din orașul Vitebsk – a fost concediat în aprilie, după 30 de ani de serviciu, în urma criticilor sale repetate referitoare la modul în care guvernul a abordat problema pandemiei de coronavirus. El descrie trendul ca fiind ”din ce în ce mai rău”.
”Aproape zilnic, primim informații că cineva a fost concediat sau că contractul cuiva nu a fost reînnoit deoarece la un moment dat în viața lor nu au fost de acord cu ceva ce a făcut guvernul. Este evident că totul este politic”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.