Femeile care acum au 50 de ani urmează să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, la fel ca bărbații.
Guvernul și-a asumat acest lucru în fața Comisiei Europene, astfel că egalizarea vârstei de pensionare ar urma să se facă până în 2035, informează Antena3.
În prezent, femeile se pensionază la 61 de ani şi 7 luni, iar bărbaţii la 65 de ani.
Mai mult, potrivit sursei citate, unii economiști sunt de părere că Executivul ar avea sumele necesare pentru majorarea pensiilor. Cu toate acestea, a fost luată decizia de a nu face nicio creștere anul acesta, nici măcar pentru beneficiarii de pensie minimă (800 de lei).
Aproximativ 20% dintre pensionari beneficiază de indemnizația socială, ceea ce înseamnă că nivelul pensiei, conform deciziei, era sub 800 de lei arată cifrele date publicate de Casa Națională de Pensii Publice aferente lunii iunie 2020.
Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 925.814 persoane în luna iunie 2021, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în scădere cu 1.626 comparativ cu luna mai.
Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în iunie, 792.599 erau pensionari din sistemul public al asigurărilor sociale, iar 133.215 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
Cu o lună înainte, în mai, erau 792.659 de beneficiari din sistemul asigurărilor sociale de stat și 134.781, din rândul agricultorilor, adică un total de 927.440 de beneficiari, arată statisticile publicate de CNPP.
Potrivit reglementarilor, femeile pot opta pentru pensionarea la 65 de ani, dacă îşi informează angajatorul cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Odată luată această decizie nu se mai pot răzgândi, iar în cazul în care o fac vor fi nevoite să se pensioneze anticipat, adică cu penalizare.
Salariata poate solicita în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la vârsta de 65 de ani, cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare,
Potrivit Curţii Constituţionale a României (CCR), s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune.