Prima pagină » Actualitate » Un bărbat din Neamț este în stare gravă în spital după ce s-a infectat cu un virus periculos. Ce spun specialiștii

Un bărbat din Neamț este în stare gravă în spital după ce s-a infectat cu un virus periculos. Ce spun specialiștii

Un bărbat din Neamț este în stare gravă în spital după ce s-a infectat cu un virus periculos. Ce spun specialiștii
Un bărbat din Neamț este în stare gravă în spital după ce s-a infectat cu un virus periculos. Ce spun specialiștii

Un bărbat în vârstă de 72 de ani din județul Neamț a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Parhon din Iași cu o afecțiune relativ rară: infecție cu hantavirus.

Hantavirusul este transmis de către rozătoarele sălbatice și provoacă febră hemoragică cu sindrom renal, după cum informează Digi24.

Bărbatul infectat cu hantavirus locuiește în comuna Ceahlău-Neamț, în zona de munte.

Specialiștii în domeniu atrag atenția că persoanele care locuiesc la munte sunt mai expuse riscului de infectare cu hantavirus.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iași, Ionuţ Nistor, a declarat că bărbatul a fost redirecţionat de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Târgu Neamţ pentru că avea stări de greaţă, vărsături, şi o stare generală proastă, cu anurie şi hematurie.

„Acesta a fost motivul pentru care a fost direcţionat iniţial la Spitalul Parhon. Pentru acest caz au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. Pacientul avea expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii a fost în pădure la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci. Este internat în prezent cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renală importantă, şi afectare pulmonară şi hepatică. Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a declarat Ionuţ Nistor, potrivit G4Media.

Bărbatul din județul Neamț  este foarte gravă, dat fiind faptul că suferă în acest moment de insuficiență renală și hepatică din cauza infectării cu acest virus.

În încercarea de a-l salva, medicii din Iași i-au făcut acestuia dializă, dar pericolul nu a trecut, starea acestuia fiind delicată în acest moment.

Cum se manifestă acest virus și cum se transmite

Potrivit medicilor, 80-90% din cazurile de infectare cu hantavirus evoluează favorabil dacă sunt tratate la timp. Chiar și în aceste condiții, perioada de recuperare este una lungă, de aproximativ șase luni.

Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice. Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte.

Persoanele se pot infecta cu hantavirus în urma consumului de apă din surse nesigure, în cazul în care sursa de apă este contaminată de rozătoarele sălbatice. Boala se mai transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestora.

Din 2008 și până în prezent, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat în jur de 30 de infecții cu hantavirus. Ultimul caz, până la cel depistat în cazul bătrânului din Neamț, fusese diagnosticat în anul 2019.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și