Proiect. Portofelele anonime de criptoactive vor fi interzise în Uniunea Europeană. Se schimbă regulile în cazul celor ce dețin monede virtuale

Proiect. Portofelele anonime de criptoactive vor fi interzise în Uniunea Europeană. Se schimbă regulile în cazul celor ce dețin monede virtuale
Sursa foto: Shuterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2021, 18:20
Actualizat: 22/07/2021, 18:33

Executivul european propune ca normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului UE să se aplice integral sectorului criptoactivelor, astfel că, dacă proiectul de regulament prezentat recent va fi aprobat, portofelele electronice anonime, pentru cei care dețin criptomonede, vor fi interzise pe teritoriul UE, iar furnizorii de servicii de cripto-active vor avea obligație să identifice clienții care fac transferuri.

Comisia Europeană propune aplicarea normelor normelor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului –norme CSB/CFT – ale UE în întregul sector al criptoactivelor.

Argumentele Comisiei Europene

Reprezentanța Comisiei Europene în România  arăta, în informarea transmisă marți, după prezentarea pachetului amplu menit să consolideze politicile dedicate luptei impotriva criminalitățiii financiare, în prezent, numai anumite categorii de furnizori de servicii de criptoactive sunt incluse în domeniul de aplicare al normelor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului –norme CSB/CFT – ale UE.

„Reforma propusă va extinde aceste norme la întregul sector al criptoactivelor, obligând toți furnizorii de servicii să aplice măsuri de precauție cu privire la clienții lor. Modificările adoptate astăzi (20 iulie – n.r.) vor asigura trasabilitatea deplină a transferurilor de criptoactive, cum ar fi Bitcoin, și vor permite prevenirea și detectarea posibilei utilizări a acestora în scopuri de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. În plus, se vor interzice portofelele anonime de criptoactive, iar normele CSB/CFT ale UE se vor aplica integral sectorului criptoactivelor”, au menționat reprezentanții Executivului European.

Potrivit estimărilor Europol citate în propunerea de regulament, aproximativ 1% din Produsul Intern Brut annual al UE este „detectat ca fiind implicat în activități financiare suspecte”.

Peste 1 miliard de dolari au fost cheltuiți pe carduri Visa conectate la criptomonede în prima jumătate a anului 2021, conform unui studiu citat de Visa. „În prezent, valoarea cripto-activelor deținute în portofelele digitale reglementate este de ordinul a sute de miliarde. Pentru zecile de milioane de utilizatori ai acestor platforme, una dintre cele mai simple metode de a utiliza criptomonedele este prin intermediul unui card Visa”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Visa, în prima parte a lunii iulie.

Cum și de când se aplică măsurile

În principiu, portofelele electronice pentru criptoactice vor mai putea fi folosite pe teritoriul UE doar dacă clienții sunt identificați, iar măsura se va aplica și retroactiv.

„Instituțiilor de credit, instituțiilor financiare și furnizorilor de servicii de cripto-active li se interzice să păstreze conturi anonime, cărți de cont anonime, cutii de valori anonime sau portofele anonime de cripto-active, precum și orice cont care să permită anonimizarea titularului contului de client. Proprietarii și beneficiarii de conturi anonime, cărți de cont anonime, cutii de valori anonime sau portofele anonime de cripto-active vor fi supuși măsurilor de cunoaștere a clienților înainte ca acele conturi, cărți de cont, cutii de valori sau portofele de cripto-active să fie utilizate în orice mod”, prevede proiectul indicat, detaliat de publicația Avocatnet.ro.

Astfel, furnizorii de asemenea instrumente anonime vor trebui să aplice măsuri de cunoaștere a clientelei, la fel cum trebuie să facă instituțiile financiare tradiționale, precum băncile. Anonimitatea asociată în prezent cu folosirea criptomonedelor oferă condiții ideale pentru persoanele care vor să spele bani sau să finanțeze terorismul, este premiza autorităților europene.

„Furnizorii de servicii de cripto-active și platformele de finanțare colectivă sunt expuși utilizării necorespunzătoare a noilor canale pentru circulația banilor ilegali și sunt bine poziționați pentru a detecta astfel de mișcări și a atenua riscurile. Domeniul de aplicare al legislației Uniunii ar trebui, prin urmare, extins pentru a acoperi aceste entități, în conformitate cu evoluțiile recente ale standardelor legale în ceea ce privește cripto-activele”, se arată în propunere.

„Portofelele anonime de cripto-active nu permit trasabilitatea transferurilor de cripto-active, făcând totodată dificilă identificarea tranzacțiilor legate care pot ridica suspiciuni sau aplicarea unui nivel adecvat de cunoaștere a clienților. Pentru a asigura aplicarea eficientă a cerințelor de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului la cripto-active, este necesar să se interzică furnizarea și custodia portofelelor anonime de cripto-active de către furnizorii de servicii de cripto-active”, se detaliază în propunerea menționată.

Pachetul legislativ urmează să fie examinat de Parlamentul European și de Consiliu, iar Comisia speră că procesul legislativ se va desfășura cu celeritate, potrivit informării Comisiei. Odată adoptat și oficializat, regulamentul se va aplica direct și în România, la fel ca în toate statele membre UE, fără a fi necesară o transpunere prin lege sau ordonanță, precizează sursa citată.

Românii care câștigă din tranzacții cu criptomone trebuie să plătească impozit pe venit și contribuția de asigurări sociale de sănătate, conform reglementărilor în vigoare, iar veniturile obținute trebuie incluse în Declarația unică.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar