Cercetătorii bulgari au descoperit o bacterie patogenă care poate îmbolnăvi peștii, dar și oamenii. Aceasta poate duce tumori şi hemoragii interne. Ea este o Pseudomonas, a explicat pentru ziarul „Monitor” conf. univ. Violin Raikov de la Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Științe.
„Acestea sunt stări de boală. Este prea devreme pentru a trage concluzii mai serioase, probabil că bacteria este în simbioză cu unele specii, dar acest lucru înseamnă că este nevoie de un tratament termic mai serios la pești înainte de consum, pentru a preveni pătrunderea acestor microorganisme în corpul uman”, a avertizat conf. Raikov.
Interesant la acest studiu este faptul că s-au găsit diferite bacterii la midii şi peşti, dar sunt de acelaşi gen. Acest lucru indică faptul că există o preferinţă a diferitelor specii faţă de microorganisme specifice, spun oamenii de știință.
Bacteria Pseudomonas este de mai multe tipuri – cel puţin 7-8. Scopul studiului este să să identifice mai multe tipuri de factori de stres pentru organisme. Au fost studiate 7 specii industriale. În primul rând, așa-numitul stres oxidativ. Este vorba despre reducerea oxigenului din mediu și de a afla cum afectează acest lucru procesele fiziologice din specie.
„Avem doar date preliminare, trebuie încă să le analizăm, dar va dura timp. Stresul oxidativ afectează cu siguranță dezvoltarea organismelor. Există nivele diferite de enzime în diferite părți ale straturilor de suprafață din mare. Dar toate aceste tipuri de stres acționează asupra proceselor împreună, nu separat ”, a explicat conf. univ. Prof. Raykov.
În același timp, oamenii de știință nu au constatat o scădere a populației de pești. Se pare că cei care studiază au o captură durabilă. Totuși, acest lucru s-a datorat parțial faptului că în în Bulgaria nu există cote de captură, cu excepția șprotului și calcanului. Cu toate acestea, s-a făcut un studiu cu privire la dimensiunea ochiurilor de unelte de pescuit la pescuitul de barbun, dar în prezent are în vedere creșterea acestuia, pentru a reține indivizi mai mari și a nu reduce resursa. Doar în Bulgaria este de 8 cm, iar în Turcia este de 13 cm.”
Există o exploatare raţională doar la şprot, toate celelalte specii se află într-o stare de supraexploatare. Unele dintre speciile pe cale de dispariţie în Bulgaria sunt delfinii şi rechinii. „Nu aş spune că sunt ucişi în Marea Neagră. Ei migrează departe, stagnează acolo unde sunt peşti. Cu toate acestea, problema cu rechinii este destul de gravă, deoarece nu numai în Marea Neagră, ci peste tot au un comportament special. Sunt singuratici, vânează necoordonat. Se adună numai în timpul reproducerii. Atunci sunt vulnerabili, deoarece pescarii îi pot prinde pe toţi dintr-o dată”.