Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale. Contextul deciziei

Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale. Contextul deciziei

Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale. Contextul deciziei
Sorin Cîmpeanu, minisitrul Educației / Sursa foto: Mediafax

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție înființată în 2012, la inițiativa mai multor parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea și Teodor Meleșcanu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat din calitatea de membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN). În demisia adresată preşedintelui ASSN, Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu a scris: „Vă rog să luati act de renunţarea mea unilaterală la calitatea de membru titular al instituţiei pe care cu dezonoare o conduceţi”, relatează News.ro. Aceasta este valabilă începând cu data de 6 august.

Demisia vine după o serie de contre între Sorin Cîmpleanu și Remus Pricopie, în același timp rector al Școlii Naționale de Știința Politice și Adminsitrative (SNSPA), Scrie edupedu.ro. Într-un articol de opinie recent „Golaniada Cîmpeanu”, publicat de Adevărul, Remus Pricopie critica demersul ministrului Educației de a verifica tezele de doctorat.

Mai mult, jurnalista Emilia Șercan a atras atenția că demisia a venit după ce a scris, în PressOne, că Sorin Cîmpeanu își ține opera științifică la secret, pe contul de Facebook.

Cum a apărut instituția

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale este o instituţie publică de interes naţional, în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, coform informațiilor de pe site-ul ASSN.

Aceasta a fost înființată în 2012, sub numele Academia de Științe Militare, printr-o lege inițiată de nouă deputați și senatori (din principalele partide și independenți): Marian-Florian Săniuţă, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Octoavian Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea și Teodor Viorel Meleșcanu, care își propuneau, conform expunerii de motive, printre altele, revigorarea activității de cercetare științifică.

Membrii titulari ai Academiei beneficiază de o indemnizaţie viageră ce reprezintă 50% din salariul mediu pe economie. Calitatea de membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale este păstrată pe viaţă, conform statutului Academiei.

George Maior, fostul director al SRI, a fost ales preşedinte al Academiei în ianuarie 2015, însă în august s-a autosuspendat de la conducerea ASSN, după numirea sa ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii, iar funcția a fost preluată, inițial interimar, de Remus Pricopie.

Vot pentru desființare, în așteptare la Cameră

Instituția este vizată de un demers de desființare, al fostului președinte al României,Traian Băsescu. Trecut inițial de Senat, acesta este de trei ani în sertarele Camerei Deputaților.

„Am lansat această inițiativă legislativă constatând inutilitatea unei instituții care nu are decât statutul de instituție clientelară. Această Academie a Științelor Securității Naționale s-a înființat în 2012 ca Academie de Științe Militar, ceea ce era cu totul altceva. Între timp, prin OUG, și prin Hotărâri de Guvern, a devenit Academia de Științele Securității Naționale, nume extrem de pompos, și mai ales a făcut din funcționari ai acestei academii, care puteau fi chiar și profesori universitari, peste noapte, academicieni”, a susținut atunci Traian Băsescu, în plenul Senatului, subliniind drept argument pentru desființare: „valoarea științifică este zero prin calitatea academicienilor acestei instituții”.

La acea vreme, Traian Băsescu spunea că „Ministerul Educației finanțează parțial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro și nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, făcută de academicienii ASSN”.

Proiectul de Lege pentru abrogarea Legii nr.56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, inițiat de Traian Băsescu în calitate de senator al Partidului Mișcarea Populară, a fost întregistrat la Senat în noiembrie 2017, și a fost adoptat de camera superioraă a Parlamentului în 12 martie 2018. Ulterior a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților în 14 martie 2018. De atunci, a fost trimis la raport în comisii, dar singurele puncte e vedere din de la Guvern, în aprilie 2020 și aprilie 2021, ambele negative.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele