Prima pagină » Diverse » Valeriu Gheorghiță: Rata de vaccinare a ajuns în România la aproape 30%. Câți români s-au imunizat la medicii de familie

Valeriu Gheorghiță: Rata de vaccinare a ajuns în România la aproape 30%. Câți români s-au imunizat la medicii de familie

Rata de acoperire vaccinală a ajuns în România la aproximativ 30%, a anunțat, marți, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV). Ponderea celor vaccinați din populația urbaană este de două ori mai mare decât în rural.

Aproximativ 30% din populaţia rezidentă eligibilă la nivel național, adică persoanele peste 12 ani, s-a vaccinat până în prezent în România, potrivit declarațiilor președintelui CNCAV.

Conform Institutului Național de Statistică (INS) populaţia rezidentă eligibilă este în momentul de faţă, de 16,9 milioane persoane, iar numărul total al celor vaccinați în România, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, a ajuns la 5.077.000.

Câte doze s-au administrat în rural

În plus, președintele CNCAV a precizat că rata de acoperire vaccinală în urban este de două ori mai mare decât în mediul rural, atunci când ne uităm la acoperirea vaccinală raportată la populația cu domiciliu pe fiecare unitate administrativ teritorială, ceea ce înseamnă aproximativ 22 de milioane de locuitori – deci este mult peste populația rezidentă, respectiv de o acoperire vaccinală în mediul rural de circa 14%, comparativ cu mediul urban unde este circa 28%.

„În mediul rural, în total, de la debutul campaniei de vaccinare, prin toate mijloacele avute la îndemână, s-au administrat peste 2,5 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 26% din numărul total al dozelor de vaccin administrate în România până la acest moment și au fost vaccinate peste 1,1 milioane de persoane din mediul rural cu schemă completă de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce priveşte distribuția acoperirii vaccinale pe judeţe, Municipiul Bucureşti are cea mai mare rată de acoperire vaccinală, cu 48%. Per ansambu, sunt 11 judeţe care se află peste media de acoperire vaccinală de la nivel naţional, sunt 27 de judeţe care au acoperire vaccinală între 20 şi 29,9% şi mai sunt doar patru judeţe care au o rată de acoperire vaccinală de sub 20%, potrivit președintelui CNCAV.

Câte centre de vaccinare sunt active

Numărul centrelor fixe de vaccinare a fost redus, însă, spune Valeriu Gheorghiță, „toate aceste facilități de vaccinare pot să fie reactivate în momentul în care vom avea o cerere în creștere a persoanelor vizavi de acțiunile de vaccinare”. Numărul cazurilor noi confirmate cu SARS-CoV-2 a fost în creștere în ultima perioadă.

  • aproximativ 20% din totalul centrelor de vaccinare fixe care au fost active în România au activitate suspendată temporar;
  • sunt 615 centre de vaccinare active şi aproximativ 60% din acestea au programul de lucru redus, fie la jumătate, fie la un sfert din programul anterior;
  • în total, sunt active 883 de fluxuri de la aproximativ 1.500 de fluxuri cât au fost în momentul în care aveam un ritm de vaccinare crescut.

Valeriu Gheorghiță a trecut în revistă și evoluția vaccinaărilor din cabinetele medicilor de familie și din unitățile sanitare private.

Astfel, din totalul de 9.577 de medici de familie care au încheiat contracte de prestări servicii cu Casele de Asigurări de Sănătate, 3.114 au încheiat și contracte de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce înseamnă 32,5% din numărul total al medicilor de familie. Din aceștia, 87%, adică 2.713 cabinete de medicină, înregistrează activități de vaccinare.

„Ponderea din rural, respectiv urban este similară”, a spus Valeriu Gheorghiță astfel că au fost vaccinate, până la data de 9 august, peste 308.000 de persoane în cabinetele de medicină de familie, 54,3% fiind vaccinate în mediul rural, în cabinete de medicină de familie din rural.

„În ceea ce privește activitatea de vaccinare la nivelul unităților sanitare, în spitalele publice – sunt 148 de spitale care au activități de vaccinare pentru pacienții cronici internați, pacienți eligibili care doresc să se vaccineze – fiind vaccinați până la acest moment 6.313 pacienți și, de asemenea, sunt 26 de unități sanitare private care au activități de vaccinare pentru pacienții internați, fiind vaccinaţi, până la acest moment, 1.404 pacienți”, a explicat președintele CNCAV.

Bilanțul vaccinării

Numărul total al persoanelor vaccinate de la debutul campaniei de vaccinar: peste 5.077.000 de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin, majoritatea, peste 95% având schema completă de vaccinare.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală pe grupe de vârstă:

  • grupa de vârstă 60-69 de ani – de 38,5%
  • grupa de vârstă 50-59 de ani – 36,7%
  • persoanele de peste 80 de ani – 19% (în creștere)
  • tineri între 16 și 19 ani – 18% (peste 144.690 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză)
  • tinerii între 12 și 15 ani – 3,5% (în creștere, sunt peste 29.400 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

În ceea ce privește reacțiile adverse, la nivel național, până la data de 9 august, au fost raportate în total 16.870 de cazuri, cu o rată de raportare ARAPI de 1,77 la 1.000 de doze administrate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele