Amputările, lapidările și execuțiile ar putea reveni în Afganistan după ce talibanii au preluat puterea, a admis un reprezentant al militanților.
În timp ce luptătorii săi se pregăteau să preia puterea la Kabul, gruparea islamistă insista că va proteja drepturile femeilor, mass-media și ale diplomaților, potrivit The Guardian.
Însă, întrebat despre pedepsele fizice aplicate infractorilor – un semn distinctiv al talibanilor în anii ’90 – un purtător de cuvânt al organizației a dat de înțelels că acestea nu sunt excluse.
„Acest lucru depinde de credincioși și de instanțe (instanțele religioase, n. red.). Ei vor decide în legătură cu aceste pedepse. Nu pot să vă spun acum. Depinde de instanțe, de judecători și de legi”, a declarat Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, într-un interviu acordat BBC.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al organizației a ținut să îi asigure pe afgani că aceștia sunt în siguranță odată cu venirea talibanilor la putere.
„Asigurăm oamenii, în special pe cei din orașul Kabul, că proprietățile lor, viețile lor, sunt în siguranță. Conducerea a instruit forțele noastre să rămână la porțile Kabulului, să nu intre în oraș. Așteptăm un transfer pașnic de putere”, a spus purtătorul de cuvânt.
Perioada în care Afganistanul a fost condus de talibani a devenit cunoscută la nivel internațional pentru pedepsele aplicate, inclusiv execuții publice pentru criminalii condamnați și amputări ale membrelor pentru persoanele găsite vinovate de furt.
Talibanii au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a anunțat un reprezentant al Ministerului afgan de Interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele. Potrivit oficialului din Ministerul de Interne, talibanii au venit în capitală „din toate părțile”.
Talibanii au transmis că se așteaptă la o tranziție pașnică a puterii în următoarele câteva zile, în condițiile în care islamiștii au ajuns în capitala afgană fără a întâmpina rezistență aproape deloc.
Între timp, mii de afgani au format cozi uriașe în fața sucursalelor bancare din Kabul și în fața ambasadelor statelor occidentale, pentru a-și retrage economiile și pentru a solicita vize, iar mii de oameni încearcă să ajungă cu mașinile la aeroport, pentru a putea pleca din țară.
Talibanii au declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, la scurt timp după ce au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul.