Un bărbat de 34 de ani, cu studii gimnaziale, necăsătorit și fără ocupație a găsit, cu totul întâmplător, un card bancar într-o parcare a unui supermarket din Roman, județul Neamț și, în loc să îl returneze proprietarului, s-a avântat într-o cursă de shopping contracronometru, reușind să facă 15 tranzacții de sub 100 de lei cu cardul contacteless, în mai multe magazine din Roman, în doar o oră și jumătate. El a fost condamnat în primă instanță la trei ani și cinci luni de închisoare, pedeapsă care însumează și o condamnare anterioară, pentru care s-a ridicat suspendarea. El a atacat sentința, care este în prezent pe rolul Curții de Apel Bacău.
În data de 2 mai 2020, un bărbat își pierdea cardul contactless în parcarea unui supermarket din Roman, județul Neamț, după ce făcuse cumpărături. Cardul căzut din buzunar a fost pe asfalt, în parcarea special amenajată a magazinului a doua zi, pe 3 mai. Abia ziua următoare, pe 4 mai, bărbatul, cunoscând că poate face cupărărturi, fără codul PIN, în limita a 100 de lei, a pornit într-o cursă de shopping la mai multe magazine și benzinării din oraș. În data de 5 mai, proprietarul cardului a fost anunțat de reprezetanții băncii, prin SMS, că acesta a fost blocat, pentru siguranța contului.
În ianuarie 2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ l-au trimis în judecată pe Buză pentru săvîrşirea infracţiunilor de însuşirea bunului găsit, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, potrivit informațiilor publicate de Monitorul de Roman. Urmărirea penală a avut loc cu inculpatul în stare de libertate şi tot asa a şi fost deferit justitiei, iar sentința a fost pronunțată de Tribunalul Neamț pe 20 iulie, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor.
Potrivit sentinței penale a Tribunalului Neamț, publicată pe Rolii, bărbatul de 34 de ani a mers, în 4 mai 2020, la mai multe magazine în intrervalul orar 13:32 – 14:57, și a făcut 15 tranzacții prin modul de plată „contactless payment”, efectuând cumpărături cu sume de până la 100 lei fiecare, cauzând un prejudiciu total de 964,81 lei.
Bărbatul, care și-a recunoscut fapta și a plătit prejudiciul creat persoanei vătămate, a fost condamnat la 3 (trei) ani și 5 (cinci) luni închisoare și 1 (unul) an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dat fiind că avea la activ o condamnare, cu suspendare, într-un alt dosar.
El a atacat sentința, care se va judeca la Curtea de Apel Bacău pe 11 noiembrie.