Studiu CDC: Eficiența vaccinurilor a scăzut după ce varianta Delta a devenit dominantă. Explicațiile experților

Studiu CDC: Eficiența vaccinurilor a scăzut după ce varianta Delta a devenit dominantă. Explicațiile experților
CDC continuă să recomande tuturor persoanelor în vârstă de 12 ani și peste să se vaccineze împotriva COVID-19 / Sursa foto: CDC
Publicat: 25/08/2021, 12:01
Actualizat: 25/08/2021, 12:02

Eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infecției cu COVID-19 a scăzut cu aproape 25 de procente de la momentul în care a devenit dominantă varianta Delta, arată rezultatele unui studiu publicat de autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii.

Vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficiență de 66% împotriva infecțiilor cu COVID-19, după ce varianta Delta a devenit dominantă, față de 91%, cât era procentul înainte de răspândirea acestei tulpini mult mai contagioase decât cele în circulație în valul anterior al pandemiei, arată rezultatele unui studiu prezentat, miercuri, de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din SUA, parte a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale (Department of Health and Humat Services – n.r.).

Studiul a fost derulat, între 14 decembrie și 14 august, pe câteva mii de membrii au personalului esențial, din prima linie, din centre asistență medicală și spitale din opt unități aflate în șase state din SUA. Din totalul de 4.217 de participanți, 3.483 (83%) erau vaccinați, iar dintre aceștia, 65% au fost imunizați cu ser produs e Pfizer – BioNTech, 33% – Moderna, 2% – Janssen (Johnson&Johnson). Studiul nu prezintă eficiența defalacată pe tipurile de vaccin administrate.

„Totuși, această tendință trebuie interpretată cu atenție, pentru că eficiența vaccinurilor poate de asemenea să scadă pe măsură de crește perioada de la administrarea acestora și din cauza preciziei scăzute, având în vedere numărul limitat de săptămâni de observație (de când a devenit dominantă varianta Delta) și numărul mic de infecții printre participanți”, precizează specialiștii CDC.

Reprezentanții CDC subliniază însă că, deși datele arată o scădere a eficienței, acestea arată, totuși, o eficiență de două treimi (66%) în fața infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce subliniază în continuare importanța și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

Cât de eficiente au fost vaccinurile în România

În România, intrată în valul patru al pandemei cu COVID-19, varianta Delta nu este încă dominantă, dar este pe cale să devină. Delta a ajuns la o pondere de 20,6% din totalul variantelor virale de îngrijorare la nivel național, după cum a precizat, marți, președintele președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor administrate în România, analiza preliminară după valul trei al pandemiei arăta că eficiența, la 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin este de 90,2% pentru prevenirea infecției.

Astfel, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea cu schema completă, conform analizei pe valul anterior apariției variantei Delta (patru luni, de la începutul lui februarie până la sfârșitul lunii mai) arată că:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Delta în România: 450 de infecții, 24 de decese

Conform analizei săptămânale a Centrului Național d eSupraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), publicat marți, evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în  săptămîna S21 (24 – 30 mai) la 20,6% în săptămâna S 33 (16 – 22 august).

Varianta Delta a fost inclusă de ECDC în categoria variabilelor care determină îngrijorare (VOC) ale SARS-CoV-2 în data de 24 mai, iar în prima raportare a CNSCBT, până la data de 30 mai 2021 au fost confirmate 22 cazuri cu varianta Delta în România.

Până la data de 22 august 2021 au fost confirmate 450 cazuri cu varianta Delta, dintre care 24 de decese.

Dintre cele 450 cazuri confirmate cu varianta Delta, 94 (20,9%) fuseseră vaccinate: 4 incomplet și 90 complet vaccinate (20% din total).

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, se arată în raportul CNSCBT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații