Institutul „Matei Balș” și Spitalul „Victor Babeș” din Capitală au rămas fără paturi la ATI. Ce măsuri vor lua managerii, în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19

Institutul „Matei Balș” și Spitalul „Victor Babeș” din Capitală au rămas fără paturi la ATI. Ce măsuri vor lua managerii, în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/08/2021, 11:36
Actualizat: 27/08/2021, 11:39

Toate cele 19 paturi de secția ATI a Institutului „Matei Balş” şi toate cele 7 de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală sunt ocupate cu pacienţi cu forme severe de COVID-19. Medicii, citați de G4Media.ro, spun că la unităţile sanitare ajung mulţi tineri nevaccinaţi.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat pentru News.ro că numărul de pacienţi internaţi cu Covid pe secţiile spitalului este mare şi că în curând încă o secţie a unităţii sanitare va fi transformată în secţie Covid, pentru că este nevoie de locuri suplimentare.

El a mai spus că sunt situaţii în care pacienţii sunt redirecţionaţi spre alte spitale. De exemplu, doi pacienţi au fost redirecţionaţi recent spre secţia ATI a Spitalului din Călăraşi.

Cei mai mulţi dintre cei care ajung la spital sunt tineri nevaccinaţi, iar preponderent ajung la unitatea sanitară cu afectare respiratorie. Mulţi dintre ei nu au boli asociate, iar cei care doar îşi pierd mirosul şi gustul nu mai ajung la spital, ci rămân acasă, spune specialistul.

Medicul crede că toamna va aduce spre spitale un număr şi mai mare de pacienţi şi nu exclude varianta ca anumite spitale să redevină, în cazul unui număr foarte mare de îmbolnăviri, exclusiv Covid.

“În momentul de faţă sunt cam 120-130 de pacienţi cu Covid internaţi în spital, 7 în terapie intensivă în acest moment, adică toate locurile disponibile, după cum ştiţi, noi am deschis de o lună şi ceva şi pentru non-Covid spitalul, dar în acest moment în spital sunt mai mulţi pacienţi de Covid şi în creştere numerică faţă de cei non-Covid, din păcate, drept pentru care o să deschidem încă o secţie, deci avem 4 secţii acum pentru Covid, inclus aici şi ATI-ul, şi vom mai schimba din nou profilul unei secţii întregi în Covid pentru că nu mai facem faţă cu celelalte secţii, în special cu locurile de oxigen, cu necesar de oxigen”, spune el.

El a afirmat că lucrurile s-au întâmplat extrem de repede şi ceea ce vedem de la o zi la alta, o multiplicare foarte drastică a cazurilor ne ridică foarte multe semne de îngrijorare în acest moment.

„După cum ştim, tulpina aceasta circulantă care pare să fie majoritară în acest moment este mult mai transmisibilă şi în plus determină şi o severitate mai mare a cazurilor, o creştere a numărului de cazuri spitalizate din totalul de infecţii cu virusul Sars-Cov 2, deci lucrurile stau mai prost cu atât mai mult cu cât populaţia care este expusă, adică cei nevaccinaţi , este încă foarte multă”, a declarat pentru News.ro medicul Simin Aysel Florescu.

Secţia modulară externă de la „Victor Babeş” nu poate fi folosită pentru cazurile severe de boală pentru că nu are staţie de oxigen, fiind concepută initial pentru formele uşoare şi medii de Covid 19.

„Unitatea modulară externă este închisă, nu cred că deocamdată ne va ajuta foarte mult atâta vreme cât acolo nu există staţie de oxigen. Aceea a fost o secţie modulară externă care a internat cazurile uşoare şi medii în primele valuri ale epidemiei şi care din decembrie a fost închisă pentru că nu mai erau pacienţi. Aşa că acum, nefiind oxigen şi majoritatea cazurilor fiind cele cu insuficienţă respiratorie, nu cred că ne-ar ajuta mai mult acum”, a spus medicul.

Acesta a mai spus că sunt mulţi tineri pentru că de fapt majoritatea vârstnicilor au fost vaccinaţi deja în primele etape şi mulţi dintre cei tineri au ales să rămână nevaccinaţi, drept pentru care ei sunt acum cei majoritar afectaţi.

„Nu aş putea spune că sunt majoritari cei fără comorbidităţi, dar sunt cam mulţi faţă de ce am văzut noi până acum, cu un număr destul de îngrijorător şi cu o repetitivitate destul de neplăcută a cazurilor de tineri cu vârste între 30 şi 40 de ani, hai să zic 50 de ani, şi care ajung cu forme severe. Per total, tabloul clinic este acelaşi ca în valul trecut”, a mai declarat managerul spitalului Victor Babeş.

Acesta a adăugat că, spre deosebire de primul val, acum cei cu tulburările acestea minore de gust, de miros nu mai ajung la spital, rămân acasă, iar la spital ajung cei care au pneumonie, care au afectare respiratorie severă, poate chiar şi afectare digestivă şi de alte feluri, cea respiratorie fiind preponderentă.

Și la Insitutul Matei Balș este aceeași situație

La rândul său, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, dr. Adrian Marinescu, a explicat tot pentru News.ro că toate cele 19 locuri din ATI ale unităţii sanitare sunt ocupate. 160 de pacienţi sunt internaţi pe secţiile Institutului, ceea ce înseamnă în jur de 70% din capacitatea de internare.

“Cu totul în momentul de faţă, este adevărat că schimbarea poate să se producă de la o zi la alta, să fie variaţii, avem 160 de pacienţi, ceea ce înseamnă că am depăşit undeva la 70% din locurile de internare. Dacă vorbim doar de terapie intensivă, din păcate acolo ele sunt ocupate. Sunt 19 paturi de ATI. Ne aşteptăm să fie un număr mai mare de cazuri dar procentual ceva mai puţine în raport cu ce a fost în valurile trecute. Totuşi, oamenii s-au vaccinat, unii dintre ei au mai trecut prin boală, aceştia fie nu se vor infecta, fie vor face o formă mai uşoară. Pacientul vulnerabil care era înainte este şi acum, cel cu boli asociate, cu o anumită vârstă. Ce este diferit este că, fiind o variantă virală care se transmite mai uşor, ne aşteptăm ca şi tinerii, care interacţionează mult şi care într-un procent destul de important nu sunt vaccinaţi, să se infecteze, vom găsi în acest val mai mulţi tineri infectaţi”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”..

Acesta a precizat că pacienţii sunt de vârstă medie, undeva spre 40 de ani, pot fi supraponderali şi au în general şi alte afecţiuni despre care ştiu sau nu. Diferenţele nu sunt legate de varianta delta ci sunt legate de faptul că pacientul care a fost vaccinat face în general o formă limitată şi atunci este clar că la el găsim o simptomatologie uşoară de tipul rinoree sau strănut. Acesta este şi motivul pentru care studiile arată că mai frecvent apar astfel de simptome, pentru că sunt formele uşoare care apar la vaccinaţi şi la cei care au trecut prin boală. În rest, simptomatologia celor care ajung la spital este cam la fel, deocamdată nu rezultă o diferenţă clară.

„Cei care fac forme severe şi ajung în ATI majoritatea sunt, fără discuţie, nevaccinaţi. Este evident peste tot asta, şi nu numai în România. Din păcate, pentru paturile de terapie intensivă nu ne descurcăm decât cu cei care sunt ai noştri din spital, sigur că cei din spital vin şi din alte locuri din ţară, dar este greu să primeşti pacienţi critici din alte locuri din ţară pentru că nu avem nici pentru noi”, a mai afirmat medicul.


CITEȘTE ȘI:


Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Actor mort pe scenă. Fanii sunt în stare de șoc
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis