Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a prezentat duminică, 29 august, moțiunea în fața colegilor liberali din PNL Ilfov. Liberalul a vorbit de rolul avut de el în numirea Laurei Codruța Koveși în fruntea Parchetului European
„Codruța Kovesi a ajuns procuror șef al Parchetului European doar datorită lobby-ului făcut de PNL. România în timpul mandatului meu de premier a reușit să obțină prima agenție care își va desfășura activitatea pe teritoriul României, aici este vorba despre centrul cyber, într-un domeniu în care avem talente, avem capacitate, suntem recunoscuți, iar lucrul acesta se va întâmpla într-o competiție cu Bruxelles-ul care a fost sprijinit de Germania, Franța, Olanda.
România a reușit să câștige la vot, să bată Bruxelles-ul cu toate țările europene.
Nu vă mai spun că Laura Codruța Kovesi a reușit să câștige competiția cu un candidat al Franței și cu un candidat al Germaniei.
Tot în mandatul nostru, Agenția Europeană de Muncă a obținut poziția de Director general, este condusă de un român. De comisarul european nu mai vorbim. Dacă nu dădeam jos guvernul PSD probabil mai stătam până punem un comisar european, iar portofoliul pe care l-am obținut este foarte important”, a declarat Ludovic Orban.
Pe 14 octombrie 2019, Consiliul Uniunii Europene a formalizat numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European.
Tudorel Toader a vorbit, în 2019, despre candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european și a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conducea sau de la Guvern.
„Cine a propus-o? Categoric, potrivit regulamentului, fiecare procuror care crede că îndeplineşte cerinţele legale şi experienţa ş.a.m.d., fiecare procuror care îşi doreşte o astfel de demnitate până la urmă a avut posibilitatea să se înscrie, prin urmare nu a plecat vreo propunere din partea României, Guvernului României. A fost doamna Kovesi şi din câte ştiu eu a mai fost o doamnă procuror, dar permiteţi să nu spun numele acesteia. Prin urmare de la o ţară, nu cunosc, poate nu s-a înscris nimeni, de la altă ţară poate s-au înscris mai mulţi, comisia aceea de 11 experţi independenţi a făcut filtrul pe dosare, a reţinut după o primă evaluare un număr de posibile candidaturi, a făcut interviu, după care lista scurtă despre care se vorbeşte în zilele acestea. Prin urmare, nu este o propunere plecată de la Ministerul Justiţiei sau de la Guvernul României”, a spus Toader.