Prima pagină » Educație » Ministrul Educaţiei: ”Şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima”

Ministrul Educaţiei: ”Şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima”

Ministrul Educaţiei: ”Şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunțat că peste 60% din angajații din școli sunt vaccinați. Sunt vaccinați 4% din elevii cu vârste între 12 și 15 ani, adică 30.000 de elevi. Sunt vaccinați 20% din copiii între 16 și 19 ani, adică 145.000 de copii. „Școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima”.

„În ceea ce privește cadrele didactice, 185.000 din 300.000 sunt vaccinate. Părinții sunt reticenți la vaccinarea elevilor. În fiecare școală vom avea o persoană care se va ocupa cu protecția sanitară. Profesorii desemnați din fiecare școală vor ține legătura cu DSP. Le vom trimite părinților un formular la care să răspundă dacă copilul este vaccinat sau nu, iar în cazul în care copilul nu este vaccinat, dacă își dă acordul pentru vaccinare. Din 13 septembrie, părinții for primi aceste formulare. Eu rămân un susținător al vaccinării, dar vaccinarea este voluntară. Nu cred că se va ajunge la obligativitatea vaccinării.

După rata de incidență de 6 la mie, situațiile vor fi diferite de la o localitate la alta. Una dintre ipoteze este că după rata de 6 la mie, toți elevii vor trece online. Alta ipoteză: după rata de incidență de 6 la mie, preșcolarii vor avea prezență fizică. Cei sub 12 ani vor intra online, iar cei peste 12 ani vor putea veni la școală dacă sunt vaccinați. Ar fi un bonus pentru cei vaccinați: să vină la școală.

În scurt timp, vom lua o decizie finală pe aceste variante. Suntem obligați să lucrăm în scenarii. Dar va fi un ordin comun al ministrului Sănătății cu ministrul Educației pentru începerea școlii. Înainte de 1 septembrie, părinții vor afla cum începe școala. Cert este că școlile se deschid toate cu prezență fizică. Am reglementar și prima zi de școală. Ceremoniile de deschidere vor avea 2 condiții: La deschidere, în exterior, vor fi doar cu mască de protecție iar ceremoniile de deschidere vor fi maximum 1 oră și jumătate”,  a declarat duminică, la Aleph News, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu spune că în școli nu mai este voie cu măști textile, dar și că „tot nu stăm perfect la echipamente”.

„Pierderile pe materie au fost mari și foarte mari”

Referitor la materia pierdută de elevi în perioada pandemiei, Sorin Cîmpeanu a spus: „Pierderile pe materie au fost mari și foarte mari. Nu toți elevii din aceeași clasă au pierdut la fel. 246.000 dintre elevi s-au înscris la ore remediale din 3 milioane.

N-am avut mulți înscriși pentru ore remediale. Profesorii nu sunt pregătiți pentru predarea online. Mulți profesori și elevi și-au consolidat abilitățile digitale. Profesorii nu au fost formați pentru predarea online. Nu poți să iei mânuța copilului și să-l înveți să caligrafieze online. Sunt domenii și vârste la care nu se potrivește predarea online. Nimeni nu a avut în România platforme dedicate”.

Cât de protejate sunt şcolile din România? „După Colectiv, România a fost şocată că şcolile nu sunt securizate pentru incendii. Situaţia de acum nu diferă prea mult de 2015. În sistem avem baze diferite de raportare. Este nevoie de o armonizare şi de o clarificare legislativă. Statul acesta se încurcă singur. Da, 574 de şcoli din România nu au încălzire. În inima sectorului 1, la informatică, nu există încălzire”, a afirmat Cîmpeanu, pe Aleph News.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și