Liderii mișcării umanitare Crucea Roșie au descris scenele sosirii refugiaților afgani pe aeroporturile din Marea Britanie drept ”complet haotice” și ”șocante”, dar au lăudat demnitatea extraordinară a oamenilor, relatează The Guardian.
Voluntarii au lăudat demnitatea și stoicismul refugiaților afgani care au aterizat în Marea Britanie, fugind de talibanii care au preluat puterea în Afganistan.
Unii dintre refugiați au leșinat în terminalul aeroporturilor din cauza epuizării, a declarat Dara Leonard, lider de echipă în cadrul mișcării Crucea Roșie din Marea Britanie. Alții, inclusiv femeile însărcinate și ”bolnavii și cei aflați într-o stare incredibil de fragilă”, au fost duși de urgență la spital. Au ajuns fără pantofi și tremurând, în timp ce unii bebeluși purtau aceleași scutece pe care le aveau când au decolat împreună cu părinții lor de pe aeroportul din Kabul.
”Aceștia erau oameni care erau dincolo de epuizare”, a spus Leonard, care a fost printre primii voluntari care au întâmpinat familiile afgane care au sosit săptămâna trecută pe aeroportul Heathrow. ”Pe cuvântul meu, sunt atât de stoici și atât de demni(…). A fost chiar fenomenal să vezi cum mamele își puneau copiii înainte pentru a fi în siguranță”, a spus el.
Membrii echipelor de intervenție de urgență au descris scenele de pe aeroporturile britanice drept ”șocante” și ”complet haotice” în timp ce datele a mii de oameni vulnerabili au fost procesate înainte ca aceștia să fie transportați la hoteluri uneori la peste 150 de kilometri distanță, unde trebuiau să stea în carantină timp de 10 zile.
Pe măsură ce ultimii militari s-au întors duminică în Regatul Unit, guvernul a spus că aproximativ 5.000 de cetățeni britanici și familiile lor au fost aduse din Kabul, alături de 8.000 de afgani care au lucra pentru partea britanică sau persoane care se aflau în situație de risc din cauza talibanilor.
Toți au suferit traume care ar putea fi agravate dacă nu sunt integrați rapid în viața din Marea Britanie, spun experții.
”Va fi o schimbare culturală pentru afganii pe care îi aducem aici – și pentru cetățenii britanici care vin acasă „, a spus Jennifer Wild, profesor asociat în psihologie experimentală și psiholog clinic.
Dr. Jennifer Wild, academician specializat în tulburarea de stres post-traumatică (PTSD) la Oxford, a spus că ar fi vital să rupă legătura cognitivă dintre lucrurile pe care le-au trăit în Afganistan și prezent, să intre rapid într-o rutină stabilă și să vorbim oamenilor despre experiențele prin care au trecut.