Florin Cîţu a declarat, luni, că Primăria Capitalei a primit banii de la Guvern pentru subvenţia acordată pentru energia termică din Bucureşti.
„Primăria trebuie să plătească subvenţia, a avut banii în buget. Dacă nu a plătit subvenţia, atunci este problema Primăriei. A primit banii de la Guvern. Nu s-a plătit subvenţia.” a explicat premierul, luni la Antena 3. „Eu am verificat la rectificare, cred că sunt câteva sute de milioane de lei în contul Primăriei Bucureşti, deci se poate plăti subvenţia”, a explicat premierul, luni.”, a mai precizat acesta.
Întrebat luni cum resimte scumpirile din ultima perioadă la gaze și energie electrică, Nicușor Dan a evitat răspunsul, spunând că soția sa este cea care se ocupă de facturi.
”Personal, de ce se întâmplă în familia mea se ocupă soția. Asta e o întrebare foarte serioasă în ceea ce privește prețul căldurii în iarna asta. Urmează să vedem, adică este din nou un întreg ciclu. Gazul care vine la Romgaz, negociere între Romgaz, ELCEN și prețul gigacoalriei, pe care urmează să îl fixeze ANRE și o eventuală Hotărâre de Guvern pentru consumatorii vulnerabili. Toate astea sunt discuții pe care urmează să le avem. Nu am date în momentul acesta”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Peste jumătate de milion de gospodării din București depind de sistemul centralizat de încălzire. Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de inevitabila scumpire a gigacaloriei, mai ales că până acum nu prea au primit căldură la parametrii optimi.
Conducerea Termoenergetica, furnizorul de agent termic al bucureștenilor, admite că gigacaloria s-ar putea scumpi, însă nu cu un procent atât de mare precum cel vehiculat de specialiști.
„Nu putem lua în calcul asemenea calcule panicarde, sub nicio formă. Știm cu toții, toate au crescut în ultima perioadă. Așteptările noastre sunt ca gigacaloria să crească foarte puțin sau deloc.”, spune Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.
Administratorii de bloc se așteaptă ca Primăria să nu mai subvenționeze gigacaloria, dar și ca locuințele să nu fie încălzite la parametrii optimi, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.