Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, joi, că nu participă la ședința Biroului Politic Național (BPN), pentru că nu a fost informat de colegii din partid, situație care se repetă. Ludovic Orban a anunță că intenționează să convoace BPN, cu participarea tuturor membrilor de partid, dar este necesar ca să aibă un dialog cu premierul Citu.
Președintele PNL subliniază că Executivul trebuie să răspundă la problemele din prezent, precum „creșterea alarmantă a numărului de infectări, o creștere a prețurilor energiei, care riscă să afecteze puterea de cumpărare a populației și veniturile fiecărei familii”.
„Astăzi, fără să fiu informat, colegi de-ai mei au invocat Biroul Politic Național (BPN). A doua oară… ignorând președintele partidului și refuzând un dialog cu președintele partidului! Am decis să nu particip la această ședință, despre care nu am fost informat. Atâta timp cât eu nu am toate informațiile necesare cu privire la condiţiile statutare ale BPN, nu pot să știu dacă este statutar sau nu. Doresc să convoc BPN, dar mai ales doresc ca, până la convocare, să am o discuție cu premierul Cîtu și cu toți actorii implicați în această criză politică, astfel încât să degaje o soluție care să ne permită o guvernare responsabilă în această structură a colitiei care, din punctul meu de vedere este singura coaliție care poate să guverneze în interesul României.
Ne confruntăm în această perioadă cu provocări la care e necesar un răspuns prompt din partea guvernului. Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de infectări, cu o creștere a prețurilor energiei, care riscă să afecteze puterea de cumpărare a populației și veniturile fiecărei familii.
Ne confruntăm cu necesitatea de a finaliza negocierile cu CE pentru: PNRR, Acordul de Parteneriat pentru programele de finanțare ale UE 2021-2027, reforme importante pe care ne-am angajat că le vom aplica, MCV, o serie de alte reforme necesare prin coeziunea coaliției de guvernare.
Pentru a asigura coaliția de guvernare, nu putem să ne jucăm, altfel riscăm să ne aflăm în situația să nu mai avem majoritate parlamentară”.
Ludovic Orban a intervenit în scandalul iscat în Guvern, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să pună pe ordinea de zi, ieri, proiectul „Anghel Saligny”, lucru pe care USR PLUS l-a refuzat. Tot ieri, premierul l-a demis pe Stelian Ion, ministrul Justiției.
Conducerea USR PLUS a anunțat, după miezul nopții de miercuri spre joi, că va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Anunțul vine după ce șeful Guvernului l-a demis pe ministtul Justiției, Stelian Ion, propunerea formațiunii, și după o lungă zi de tensiuni declanșate de introducerea pe ordinea de zi a ședinței Executivului a proiectului de act normativ de aprobare a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, cu un buget propus de 50 de miliarde de lei.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că susține că va face tot ce e posibil pentru menținerea Coaliției, dar și pentru adoptarea programului de investiții „Anghel Saligny”.
Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în 11 august. Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, „necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.
Printre avizatori menționați la finalul proiectului se numără vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Mediului, Barna Tanczos, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu și ministrul Justițiției, Stelian Ion.