Negocierile din Coaliție au eșuat vineri seara după o oră de discuții tensionate, liderii USR-PLUS și Florin Cîțu nu au ajuns la o soluție pentru deblocarea crizei. Dan Barna și Dacian Cioloș i-au cerut demisia lui Florin Cîțu, amenințând cu moțiunea de cenzură. Premierul a ripostat, spunându-le că îi va scoate de la guvernare dacă o fac. În final, Barna și Cioloș au anunțat că au depus moțiunea de cenzură vineri seară.
Miniștrii USR-PLUS își vor depune demisiile din Guvern săptămâna viitoare, au declarat vineri Dan Barna și Dacian Cioloș, la scurt timp după ce formațiunea politică a depus moțiunea de cenzură prin care speră să-l dea afară pe Florin Cîțu din Palatul Victoria.
„Nu s-a discutat despre revocare (la Coaliție – n.r.), dar la începutul săptămânii viitoare ne vom depune și demisiile de vreme ce moțiunea de cenzură a fost depusă în aceste clipe”, a declarat liderul USR-PLUS.
…
Ședința Coaliției s-a încheiat vineri seara în jurul orei 19.00 fără nicio soluție de deblocare a crizei. USR-PLUS a anunțat că va depune vineri seară moțiunea. Barna și Cioloș au spus că ministrii USR-PLUS nu demisionează.
„Ministrii USR-PLUS nu demisionează, dați-ne afară!”, au spus ei, portivit surselor HotNews.ro. Florin Cîțu le-a transmis celor din USR-PLUS că, dacă depun moțiune de cenzură, le va schimba din funcție toți oamenii – miniștri, secretari de stat, prefecți, șefi de instituții deconcentrate, după ce liberalii le-au spus celor de la USR-PLUS că Florin Cîțu are susținerea PNL și nu se discuta retragerea acestuia, potrivit surselor participante.
„Vrem să rămânem la guvernare, dar fără Florin Cîțu”, au spus Dan Barna și Dacian Cioloș în ședința coaliției, conform unor surse participante.
„Am primit mandat pe care îl vom prezenta în Coaliție, demisia și retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Cîțu. Dacă acest lucru nu se întâmplă, avem mandat să depunem moțiune de cenzură”, a declarat Dacian Cioloș după ședința Comitetului Politic al USR-PLUS, cu puțin timp înainte de ședința Coaliției, programată la ora 18.00.
Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu depusă, vineri seara, la Parlament are titlul „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, și a fost redactată inițial de cei din AUR, a fost „curățată” de criticile la adresa miniștrilor USR PLUS și au fost lăsate doar cele la adresa premierului Florin Cîțu. Cei din USR PLUS au fost, însă, de acord să păstreze titlul moțiunii AUR și o parte dintre criticile care nu îi vizează.
În textul moțiunii, USR PLUS și AUR susțin că „România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare”.
De asemenea, aceștia îi reproșează premierului problemele cu legea avute în Statele Unite ale Americii: „O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.”, se arată în textul scris de AUR și USR PLUS. „Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național”, se arată în moțiunea de cenzură.
„Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept. Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului”, mai scrie în moțiune.
„Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”! Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!”, se încheie moțiune de cenzură a celor din USR PLUS și AUR.
De la PNL, dar și de la Palatul Victoria, Florin Cîțu le-a transmis celor de la USR-PLUS că nu demisionează, acuzându-i că negociază cu AUR care e un partid extremist și că se așează alături de Liviu Dragnea când vor susținerea PSD pentru dărâmarea Guvernului.
Mai mult, a anunțat că îi va informa pe liderii UE și SUA despre „alianța toxică” ce se prefigurează la București.
La ședința Coaliției, Florin Cîțu a mers însoțit de Ludovic Orban cu care a avut o relație tensionată în ultimele luni, și cu prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, precum și secretarul general Robert Sighiartău.