În cadrul unui top din care fac parte cei mai medaliați sportivi români din istoria Jocurilor Olimpice, dominat de Nadia Comăneci, în primele zece locuri se află un singur bărbat: Ivan Patzaichin.
Ivan Patzaichin s-a remarcat într-un sport dificil, kaiac-canoe, fiind unul dintre puţinii performeri români căruia i s-a ridicat statuie încă din timpul vieţii. S-a născut la Mila 23, în Deltă, 26 noiembrie 1949. Canotorul şi-a petrecut copilăria în barcă, la fel ca ceilalţi oameni ai acelor locuri, câştigându-şi existenţa din pescuit. A avut șansă, după cum a recunoscut-o chiar el, să fie recomandat la Dinamo de câţiva oameni ai Deltei care erau medaliaţi la competiţiile internaţionale. Aşa a ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv. Obişnuit să muncească din zori de zi până în miez de noapte, lui Ivan Patzaichin nu i-a fost deloc greu să se adapteze vieţii de sportiv. A muncit din greu la antrenamente, dornic să arate de ce este în stare, atent să nu le trădeze încrederea celor care puseseră o vorbă bună pentru el. Iar succesele nu au întârziat să apară. În 1968, la ediţia mexicană a Jocurilor Olimpice, Patzaichin a cucerit primul titlu. A concurat în canoea de dublu, pe distanţa de 1.000 de metri, alături de Serghei Covaliov, unul dintre idolii săi. „Mi-am dorit să fiu ca el”, recunoştea Ivan, care avea să obţină apoi alte trei medalii de aur (München 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984).
La Jocurile Olimpice de la München, care au avut loc în anul 1972, marele canotor român a fost protagonistul unei întâmplări rarisime. Participa la calificările pentru proba sa preferată, cea de canoe 1 pe 1.000 de metri. La puţin timp după start, pagaia s-a rupt, iar campionul român a semnalat acest lucru – regulamentul preceda întreruperea cursei dacă un astfel de incident se petrece în primii 30 de metri. Organizatorii n-au observat şi n-au intervenit. Aşa că Patzaichin a fost nevoit să vâslească cu pagaia ruptă. A terminat cu o întârziere de trei minute de primul sosit, în aplauzele spectatorilor. A făcut contestaţie, a intrat în recalificări, iar apoi a câştigat şi finala.
În urmă cu aproape un deceniu, în anul 2012, Ivan Patzaichin a fost transformat în erou de benzi desenate de Alex Talambă şi George Drăgan, volumul „Mila 23” având un mare succes. „Am fost surprins când mi s-a propus să fiu transformat într-un personaj de benzi desenate, dar după ce mi-am dat seama că povestea urma să-i motiveze pe copii să-şi urmeze cu încăpăţânare visele, aşa cum am făcut-o eu, am trecut peste toate ezitările, iar acum mă bucur că n-am dat înapoi. A ieşit o carte frumoasă, de care sunt mândru”, a declarat fostul mare campion.