Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură – DOCUMENT

Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură - DOCUMENT
Liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu (FOTO - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 06/09/2021, 12:36
Actualizat: 06/09/2021, 13:43

Liderul grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat, Daniel Fenechiu, susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru conducerea partidului, a depus o adresă la birourile permanente reunite ale Parlamentului, care ar urma să decidă calendarul moțiunii de cenzură, adresă prin care cer un răgaz de două săptămâni pentru verficarea semnăturilor de pe documentul depus vineri seara, după suspiciuni privind legalitatea acestora.

În documentul depus, obținut de Hotnews, liberalii sesisează mai multe nereguli cu privire la semăturile de pe moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Informația privind o anchetă privind semnăturile de pe moțiunea de cenzurăla adresa premierului susținut de PNL, Florin Cîțu, apăruseră înainte de ședința birourilor reunite, după ce, în spațiul public au apărut, în weekend, declarații referitoare la posibile nereguli care ar duce la anularea unora și ar face ca pragul minim constituțional să nu fie atins. Ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a fost  programată la ora 12:00.

„Avem semnăturile, avem parlamentarii, avem ce vor ei să avem, avem!”, spune George Simion, în transmisiunea live din Parlament.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original”

„În urma lecturării listelor de semnături atașate de inițiatori moțiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:

Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)

Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);

Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.

În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. Solicităm ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticității semnăturilor inițiatorilor prin metoda comparării semnăturilor inițiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii”, se arată în documentul obținut de Hotnews.

Termenul de două săptămâni (calendaristic) ar expira pe 20 septembrie, deci cu cinci zile înainte de data Condresului PNL, când au loc alegerile interne pentru președinția partidului, funcție pentru care candidează actualul lider, Ludovic Orban, și actualul premier, Florin Cîțu.

Președintele l-a convocat pe premierul Florin Cîțu la Cotroceni, la ora 12:30, cu o jumătate de oră după ora anunțată pentru ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

Care e procedura constituțională

O nouă ședință a birourilor permanente reunite este, așadar, programată pentru luni, la prânz, pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43.

Pe de altă parte, și PSD a pregătit și prezentat textul propriei moțiuni de cenzură,  intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”

Solicitare BPR ref motiune cenzura by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?