Prima pagină » Diverse » Consulul României în Afganistan a fost împușcat de talibani. Şeful MAE a relatat scenele dramatice din Kabul

Consulul României în Afganistan a fost împușcat de talibani. Şeful MAE a relatat scenele dramatice din Kabul

Consulul României în Afganistan a fost împușcat de talibani. Şeful MAE a relatat scenele dramatice din Kabul

 Unul dintre consulii României a fost împușcat de talibani, pe aeroportul din Kabul, în timp ce ajuta un grup de afgani să părăsească ţara. L-a salvat vesta antiglonţ. 

S-a întâmplat pe 20 august, la intrarea pe aeroportul din Kabul, în timpul încercării de evacuare a unor cetățeni afgani.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a relatat, într-un interviu acordat G4Media.ro, un episod al eforturilor României de a repatria 49 de cetăţeni români şi de a extrage 156 de colaboratori afgani din Afganistan.

Bogdan Aurescu a afirmat că a asistat, direct, în timpul operaţiunilor de repatriere, la scene de un dramatism incredibil.

Pe 20 august situația era deja gravă în preajma aeroportului din Kabul. Acolo ajunsese un grup de afgani după un drum de câțiva kilometri. A avut loc o ambuscadă la poarta aeroportului, iar diplomatul a fost împuscat.

„Am asistat direct, în timpul operațiunilor de repatriere, la scene de un dramatism incredibil, și de o parte și de alta a firului care a legat colegii din celula de criză din București de cei aflați pe teren și mai ales de cei pe care trebuia să-i salvăm. (…)

A fost extrem de complicat: mulțimi enorme de afgani care încercau să intre în aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse facțiuni, o situație de securitate care le putea pune în pericol sănătatea și viața în orice moment. I-am adus la una dintre porțile despre care știam, dar situația s-a schimbat brusc și acea poartă nu a mai putut fi folosită.

A trebuit să-i ghidăm câțiva kilometri spre o altă poartă. O cursă contra cronometru, pe de o parte pentru cei din aeroport, pe de alta pentru afganii din afară, pe care îi ghidam din camera celulei de criză. Consulul nostru i-a așteptat la cea de-a doua poartă, mai mică, pe care putea ieși pe jumătate, agitând ca semn de recunoaștere vesta tricoloră a celulei de criză. Între timp, grupul s-a micșorat”.

Una dintre jurnalistele afgane din grup a leșinat de epuizare și colegii ei jurnaliști au renunțat – ca să o ducă la spital.

„Brusc a început să se tragă serios. Un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul, dar nu a pățit nimic, nu a fost rănit pentru că avea echipament de protecție. Și a continuat cu curaj să agite lanterna aceea verde, deși era clar că în întuneric se expunea unui risc crescut. I-am admirat și îi respect enorm curajul și abnegația. Îl striga pe nume pe liderul de facto al grupului, prin care le coordonam mișcările, pentru a ghida grupul spre poartă. Îl auzeam cum striga inclusiv prin telefonul afganului cu care țineam legătura, erau aproape de poartă.

Situația se deteriorase însă atât de rău că trupele americane care protejau aeroportul au primit ordin și au trebuit să închidă toate porțile aeroportului și nu a mai intrat nimeni. „Afganii noștri” erau la doar circa 20 de metri de poartă, dar nu au mai putut intra. Nu o să uit niciodată pe cel cu care vorbeam la telefon, liderul de facto al grupului, prin care ne coordonam, despre care am spus mai devreme, cum plângea de disperare pentru că nu au putut intra, alături de un copil al său, cred că îl ținea în brațe”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

România a evacuat până acum 156 de cetăţeni afgani, printre aceştia şi 53 de copii, cu vârste între trei luni şi 17 ani.

Din Pakistan, toţi cei 156 de afgani vor fi aduşi în perioada următoare în ţara noastră.