INTERVIU EXCLUSIV. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: ”Dacă aș fi fost în locul lui Stelian Ion, nici eu nu aș fi semnat proiectul Anghel Saligny”

INTERVIU EXCLUSIV. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: ”Dacă aș fi fost în locul lui Stelian Ion, nici eu nu aș fi semnat proiectul Anghel Saligny”
Publicat: 07/09/2021, 17:30

Avocatul Tudorel Toader – fost ministru al Justiției în guvernarea PSD – a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL că nici el nu ar fi semnat proiectul „Anghel Saligny” dacă ar fi fost în locul lui Stelian Ion, în măsura în care nu ar fi avut originalul.

Reamintim că „mărul discordiei” dintre PNL și USR PLUS, mai exact dintre premierul Florin Cîțu și fostul ministru Stelian Ion, a fost avizarea proiectului „Anghel Saligny”, despre care șeful remaniat al MJ spunea că nu l-a primit în original la Minister și de aceea nu l-a semnat.

Tudorel Toader – care în prezent intră ca avocat în procesul lui Dumitru Dragomir ca apărător al lui Ioan Bendei – spune că el, pe vremea când era ministru, a respins la rândul lui proiecte de lege venite din sfera politicului. Și dă ca exemplu Legea recursului compensatoriu.

GÂNDUL l-a întrebat pe avocatul Tudorel Toader cum vede remanierea lui Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției, iar acesta a fost extrem de tranșant.

Tudorel Toader: Problema de remaniere este o treabă a Guvernului, de competență a primului ministru. Că primul ministru o face de comun acord cu Alianța, cu cei care formează majoritatea sau poate de unul singur, aia o prevede Legea 90 privind organizarea Guvernului.

Reporter: Dar dacă acel proiect v-ar fi venit dumneavoastră, l-ați fi semnat fără să fie original?

Tudorel Toader: Nu. De multe ori eu am primit proiecte de lege pe care le-am respins; pe fond, pe procedură, pe neconstituționalitate. Și le puteți vedea! Pot să vă spun eu ce nu m-ați întrebat?

Reporter: Vă rog.

Tudorel Toader: Pe recursul compensatoriu. La recursul compensatoriu (proiectul – n.r.) a plecat din Guvernul Cioloș. Când a venit la Minister de la Parlament– și eu eram ministru – am dat un punct de vedere pe care îl găsiți în dosarul procesului legislativ, că nu susținem proiectul de lege (la MJ – n.r.). Când proiectul s-a dus la Curtea Constituțională, eu, sub semnătura mea, am scris 18 pagini că legea, în forma în care a ieșit din Parlament, e neconstituțională. Sigur, CCR a respins, președintele a promulgat – treaba lor! S-a creat o percepție publică privind recursul compensatoriu în sarcina mea. Dar eu – documentați-vă pe procesul legislativ – am spus că nu susținem, că-i neconstituțional.

Tudorel Toader, „colecționarul de robe”

Tudorel Toader a făcut aceste declarații la finalul ședinței de judecată din dosarul lui Dumitru Dragomir, unde îl apără pe inculpatul Ioan Bendei. Nu este singurul fost ministru al Justiției din acest dosar. Firma RDS&RCS este apărată de Valeriu Stoica, șeful MJ pe vremea premierilor Victor Ciorbea și Radu Vasile.

Întrebat cum e să îmbrace, din nou, roba de avocat după ce a fost ministru al Justiției, Tudorel Toader a răspuns: „Eu am îmbrăcat prima dată roba de procuror în 1986 și am purtat-o 4 ani, cred eu, cu demnitate. Mi-a plăcut. În 1991 am devenit avocat. Am plecat din procuratură prin demisie ca să fiu asistent la Facultatea de Drept. Am purtat roba de avocat până în septembrie 2006 când am devenit judecător la Curtea Constituțională. Pe timpul celor 10 ani cât am fost judecător am rămas suspendat din avocatură. Am rămas suspendat și pe timpul cât am fost ministru, după care mi-am reluat atribuțiile de rector. Eu am spus de mai multe ori și îmi place formula Eu, acasă, am o garderobă de robe! Robă de procuror, de avocat, de decan, de rector și de judecător CCR. Am revenit în avocatură și vreau să vă spun că mi-am cumpărat o robă nouă și chiar am avut un moment de bucurie!”.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar