Prima pagină » Știri politice » Când va lua act premierul de demisiile miniștrilor USR PLUS și când va numi miniștri intermari? Răspunsul lui Florin Cîțu

Când va lua act premierul de demisiile miniștrilor USR PLUS și când va numi miniștri intermari? Răspunsul lui Florin Cîțu

Când va lua act premierul de demisiile miniștrilor USR PLUS și când va numi miniștri intermari? Răspunsul lui Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu / Sursa foto: Guvernul României

Premierul a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că încă analizează situația politică, atunci când a fost întrebat când va lua act de demisiile celor șase ministri ai USR PLUS care au depus documentele dimineață la cabinetul său.

„Dați-mi voie să analizez întâi situația și după aceea o să vin cu un răspuns. Când am un răspuns, o să vin, dar în momentul ăsta încă analizez situația politică în care ne aflăm”, a spus premierul, ca răspuns la întrebărilor presei.

În ședința de marți s-a aprobat prima rectificare bugetară din acest an.

Întrebat dacă urmează să fie demiși secretarii de stat USR zilele următoare, premierul a declarat: „Când voi lua o decizie înacest sens, o să vă anunț. Eu, în continuare, repet, mizez pe o guvernare de drepta în România”.

Întrebat despre discuțiile cu președintele Klaus Iohannis și dacă ia în considerare o retragere din funcție, premierul a spus că i-a spus președintelui că guvernarea continuă.

„PNL este un partid responsabil, un partid care a dat deja un vot pentru susținerea premierului, noi vrem să guvernăm, românii au votat să guvernm, sunte aici să guvernăm.Gândiți-vă că urmează o perioadă complicată, serioasă pentru România” a fost răspunsul lui Florin Cîțu în ceea ce privește restargerea din funcție. El a făcut referire la intarea în valul patru al pandemiei și a făcut încă o dată apel la români să se vaccineze.

„E important să avem un guvern funcțional în acestă perioadă”, a spus Florin Cîțu.

„Să lăsăm orgoliile deoparte și să ne punem la muncă”

„Retorica anti-PSD (a PNL – n.r.) este mai actuală ca niciodată. Mie imi place, în ghilimele, ipocrizia din spațiul public. Avem un partid (USR PLUS – n.r.) care se află la guvernare și adopră metoda Dragnea și depune o moțiune împotriva proriului Guvern. Face o alianță toxică cu poate cel mai toxic partid care a existat pe scena politică din România în ultimii 30 de ani de zile, cu AUR, dorește să se alieze cu PSD – dar dacă PSD spune „Nu știu, e decizia lor”, atunci PSD nu mai e ok. Dar, dacă PSD ar fi fost alături de USR, nu ar mai fi fost blat niciodată”, a comentat Cîțu la întrebarea privind stadiul moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR.

„Vreau să stăm să ne gândim la aceast ipocrizie pe care o vedem astăzi pe scena politică din România. Cu toate acestea, eu cred în continuare că soluția pentru a guverna România până în 2024 este o guvernare de dreapta – deși trebuie să ne întrebăm ce înseamnă de dreapta în aceste condiții – dar guvernare de dreapta. Avem multe lucruri de făcut: PNRR urmează să fie aprobat la finalul acestei luni, trebuie să fie implementat și avem nevoie de un Guvern funcțional”, a spus Cîțu.

„Fac apel la toți oamenii politici din România să lăsăm orgoliile deoparte și să ne punem la muncă. Responsabiilitatea mea e de a avea un Guvern funcțional”, a spus Cîțu.

Traseul demisiilor

Șase ministri ai USR PLUS care și-au depus demisiile, marți, la cabinetul premierului așa cum au anunțat luni seara, după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului convocată pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.

Apoi miniștrii demisionari Ioana Mihăilă, Cătălin Drulă și Claudiu Năsui și-au prezentat bilanțul activității.

USR PLUS are în Guvern, conform algoritmului coaliției, șase mandate:

  • Dan Barna – vicepremier
  • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
  • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii
  • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății
  • Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
  • Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Al șaptelea membru USR PLUS din Executiv, Stelian Ion, a fost demis din funcție de ministru al Justiției, săptămâna trecută, în contextul tensiunilor privind avizarea proiectului de OUG privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Potrivit unor surse politice, PNL a stabilit deja cine vor fi interimarii, de la PNL, deși din guvern mai face parte și UDMR.

Pentru a pleca de la conducerea ministerelor, premierul trebuie să ia act de demisii, să le trimită președintelui, care apoi poate numi miniștri interimari.

Președintele Klaus Iohannis are o întâlnire, marți, cu vicepremierul Dan Barna, copreședintele USR PLUS, după cum a anunțat acesta ieri. „Încă de miercuri, în momentul în care s-a declanșat criza, am transmis un mesaj, nu a venit niciun răspuns. Astăzi (luni – n.r. a venit o invitație de la cabinetul președintelui pentru mâine după-amiază. Voi participa la aceste discuții. Mesajul este unul clar și neechivoc: un nou premier în cel mai scurt timp. Putem continua reformele. Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR este singura care poate guverna România. Cu un nou premier, lucrurile se pot închide în câteva zile”, a declarat Dan Barna, după ce a anunțat demisia tuturor miniștrilor USR PLUS.

Moțiunea de cenzură a URS PLUS și AUR – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”  a fost semnată de 122 de parlamentari, în contextul în care USR PLUS are 80 de mandate, iar AUR, 43 de mandate în Parlament. Pentru a trece, moțiunea trebuie depusă cu 117 semnături și să fie votată în plen de 234 de aleși.

Președintele a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor  care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele