Cu cât va crește salariul minim brut? Răspunsul premierului Florin Cîțu

Cu cât va crește salariul minim brut? Răspunsul premierului Florin Cîțu
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/09/2021, 17:39

Salariul minim brut pe economie ar putea crește cu sume cuprinse între 8% – cât au cerut patronatele – și 10% – cât au solicitat sindicatele, iar procesul de analiză și consultare este în plină derulare. „Eu zic că putem s ne înțelegem”, a spus, miercuri, premierul Florin Cîțu, după o întâlnire dedicată, de marți, și care s-a declarat plăcut surprins, că propunerea de mărire a venit din partea patronilor.

Întrebat, miercuri, la Ploiești, despre necesitaea creșterii salariului minim, premierul a spus că,din punctul său de vedere, trebuie să procesul de creștere a salariului minim trebuie să aibă o formă transparentă, să țină cont de condițiile economice, și „să fie o decizie pe care o luăm și nu o mai schimbăm în fiecare an”.

„Salariul minim să nu fie un instrument politic”

Florin Cîțu a explicat faptul că și-a propus două scopuri la reuniunea de marți a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social și ambele au fost atinse: „Salariul minim să nu fie un instument politic și de acord au fost și patrontele și sindicatele, și doi – iar aici surprinzător vă spun, propunerea creșterii salariului minim a venit în primul rând de la patronate. Deci a fost ușor să cădem de acord că trebuie să crească. La procente încă este o diferență între patronate și sindicate, nu foarte mare, și după ce agreăm formula care să fie folosită în fiecare an vom adopta și creșterea. Procentele au fost la patronate 8%, în partea cealaltă 10%, deci eu zic că putem să ne înțelegem”, a declarat premierul Florin Cîțu, prezent la Ploiești.

Premierul și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut marți întâlniri cu partenerii sociali, după ce consultările privind creșterea au fost demarate deja de instituție, după cum a anunțat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în 31 august, pe contul de Faceboook

„Există o concluzie generală la nivelul societății și anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient și că este nevoie de o creștere a acestuia, însă această creștere trebuie să fie sustenabilă din partea mediului economic și, în același timp, să conducă la modul real la o creștere a nivelului de trai și a calității vieții”, a spus, marți, Raluca Turcan.

„Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi (31 august – n.r.) ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere. Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie”, a anunțat instituția, în mesajul de pe Facebook.

Cu cât rămâne în mână un român plătit cu salariul minim

Salariul minim brut pe economie în România stabilit pentru anul 2021 este de 2.300 lei pe lună, pentru angajații fără studii superioare, și de 2.350 de lei pe lună, pentru cei cu studii superioare.

După plata contribuțiilor la asigurări (35%), după scăderea deducerilor personale (între 405 și 1.205 lei, în funcție și de persoanele în întreținere), și apoi plata impozitului pe venit (10%), se ajunge la o plajă de salarii minime nete care pornește de la 1.386 de lei (pentru o persoană fără studii superioare și fără persoane în întreținere), la 1.466 de lei (cu mai mult de 4 persoane), pentru prima categorie de lucrători.

Avocatul Gabriel Biriș a realizat recent un grafic al salariului minim corect, după ce nou ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a dat un răspuns eronat.

PSD a anunțat luni, 6 septembrie, că vrea creșterea salariului minim brut pe economie. Potrivit social-democraților, este absolut necesară majorarea imediată, de la 2.300 la 2.500 de lei (8,7%) și ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajații care au persoane în întreținere, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a românilor.

Nu toate statele membre UE au un salariu minim

Potrivit statisticilor europene, la 1 iulie 2021, 21 dintre cele 27 de state membre aveau legiferate salarii minime la nivel național. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au un astfel de salariu.

Nivelul salariului variază mult în statele membre, potrivit Eurostat, de la 332 de euro în Bulgaria, la 2.202 de euro în Luxemburg.În semestrul II, România avea un salariul minim de 466 euro, în timp ce Spania, care a anunțat că vrea să îl majoreze, are 1.108 euro.

Mai mult, la nivelul Uniunii Europene există elaborată, din octrombrie 2020, o propunere a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, menită să armonizeze regulile de stabilire a acestor venituri. Conform documentului, în majoritatea statelor membre cu salarii minime legale la nivel național, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent, chiar dacă ele au crescut în ultimii ani.

„Salariile minime legale la nivel național sunt mai mici de 60 % din salariul median brut și/sau de 50 % din salariul mediu brut în aproape toate statele membre . În 2018, salariul minim legal nu a oferit venituri suficiente pentru ca un salariat singur, remunerat cu salariul minim, să atingă pragul riscului de sărăcie în nouă state membre”, se arată în document. După intrarea proiectului de directivă europeană în vigoare, statele membre UE vor avea doi ani la dispoziție pentru a aplica regulile unice pentru salarizarea minimă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu