Prima pagină » Social » „M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

„M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

„M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

Liana Niculeț, o femeie de 41 de ani care s-a operat de cancer, este nevoită să facă naveta din Galați la spitalul din Cluj, acolo unde s-a operat, pentru o adeverință medicală.

Femeia şi-a depus documentele la registratura Policlinicii Spitalului de Urgenţă din Galaţi pentru a fi luată în evidenţă și pentru a primi lunar concediul medical, cât și rețetele de care are nevoie pentru trament.

Liliana susține însă că s-a lovit de ingnoranţa şi nepăsarea medicului oncolog. Acesta i-a spus că nu poate să fie luată în evidenţă şi să se ducă acolo unde a fost operată de cancer.

Luarea în evidență este necesară pentru emiterea unor documente, în vederea obținerii concediului medical, a unor rețete, adeverințe, trimiteri către tomograf sau către alte investigații medicale. M-am interesat ce acte îmi trebuie, am întocmit dosarul și l-am depus pe 24 august la registratura oncologică de la Spitalul Județean. Mi s-a zis că e complet și mi s-a dat o programare la dr. Păduraru, pe 6 septembrie. Am venit conform programării, doctorul s-a uitat câteva minute pe dosar, m-a întrebat unde voi face tratamentul, i-am zis că dacă m-am operat la Cluj, voi continua acolo și terapiile, iar el mi-a zis că, în cazul acesta, să-mi depun dosarul acolo, să mă ia ei în evidențe spune Liana Niculeț, potrivit publicației locale Viața Liberă.

În aceste condiţii, femeia este nevoită să meargă lunar la Cluj, să parcurgă un drum de zece ore dus, zece ore întors, doar pentru un concediu medical sau o adeverinţă medicală.

20 de ore pe drum, lunar, pentru o simplă adeverință

Conform legii, în cazul diagnosticului pe care îl are, Liliana are dreptul la un an de zile concediu medical.

„Însă adeverința pentru concediul medical se eliberează pe o perioadă de 30-31 de zile. Iar eu nu pot să mă duc lunar la Cluj, să fac un drum de zece ore dus, zece ore întors, doar pentru un concediu medical. Sau dacă voi avea nevoie de vreo rețetă sau de vreo trimitere, pentru că nu știu ce va mai apărea pe parcurs”, mai spune femeia, care mărturisește că, în acel moment, s-a simțit „umilită, dezamăgită, vinovată că s-a îmbolnăvit, vinovată că trebuie să ajungă la ușile medicilor”.

Femeia nu renunţă la drepturile pe care le are ca pacient şi va merge la Institutul Oncologic de la Iaşi pentru a fi luată în evidenţă de medicii oncologici de acolo, mai scrie publicația locală mai sus citată.

Reacția conducerii spitalului

Reprezentanţii Spitalului Judeţean se apără şi spun că documentele prezentate de pacienta respectivă nu erau complete. Aceştia au transmis că vor analiza cazul şi o roagă pe pacientă să se adreseze medicului oncolog.

Referitor la pacienta respectivă, precizăm faptul că la nivelul unității noastre nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la eventualitatea existenței unei disfuncționalități, în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale sau eliberarea unor înscrisuri. Din ce vă putem comunica, la momentul respectiv, pacienta nu se afla în evidența unității noastre, ca pacient oncologic. Din punctul de vedere exprimat, de asemenea, de către medicul oncolog care a consultat-o pe pacienta respectivă, nu i s-a refuzat eliberarea concediului medical aferent perioadei de internare în alt centru oncologic, însă documentele prezentate de pacienta respectivă nu erau complete. Vom analiza cazul și o rugăm pe pacientă să se adreseze medicului oncolog”, a declarat dr. Ionuț Băneșanu, din partea Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați

Autor

Citește și