Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat joi că atât Constituția, cât și regulamentul Parlamentului, prevăd foarte clar că moțiunea de cenzură se citește în Legislativ în termen de 5 zile de la depunerea acesteia.
Totodată, Orban spune că legislația prevede că moțiunea de cenzură se dezbate și se votează după 3 zile de la prezentarea acesteia în ședința comună a Parlamentului, iar în deciziile Curții Constituționale este invocată celeritatea dezbaterii, informează site-ul agenției Agerpres.
„Există decizia CCR care spune că moţiunea nu se dezbate mai devreme de 3 zile, dar nici nu poate fi amânată la calendele greceşti. (…) Nu sunt la curent cu astfel de propunere (de amânare a dezbaterii moţiunii de cenzură, n.red.). Din punctul meu de vedere, în Constituţie spune foarte clar: este un termen de 5 zile se citeşte moţiunea de cenzură, după care există termenul de 3 zile, oricum hotărârea CCR invocă celeritatea în dezbaterea moţiunii de cenzură”, a spus Ludovic Orban înaintea şedinţei Birourilor permanente reunite.
De asemenea, Ludovic Orban a mai spus că prevederile din Constituție și deciziile Curții Constituționale se aplică și dacă există precedente.
„Mi-am amintit că a existat o moţiune împotriva Guvernului meu în care nu s-a întrunit cvorumul. După aceea, PSD nu a mai încercat să dezbatem moţiunea”, a mai spus Orban.
El a susţinut că moţiunea de cenzură nu are legătură cu Congresul PNL.
„Votul delegaţilor la congres va fi dat în funcţie de evaluarea candidaţilor”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaților.
Orban a mai spus că amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională, iar el nu a votat atunci când s-a decis acest lucru în Birourile permanente reunite.
„Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională.
Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia Curţii Constituţionale că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură”, a mai spus Orban joi.