Consultantul politic Anton Pisaroglu, despre situația din Guineea: ”Președintele Alpha Condé ar trebui să fie eliberat și să-și reia atribuțiile”

Consultantul politic Anton Pisaroglu, despre situația din Guineea: ”Președintele Alpha Condé ar trebui să fie eliberat și să-și reia atribuțiile”
Consultatul politic Anton Pisaroglu
Publicat: 10/09/2021, 17:43
Actualizat: 10/09/2021, 20:37

Ofiţeri din forţele speciale au anunţat, pe data de 5 septembrie 2021, că l-au capturat pe preşedintele Alpha Condé, aflat în funcție din 2010, şi că au dizolvat principalele instituţii ale statului vest-african, iar situația din Guineea rămâne tensionată.

În acest context care a indus numeroase semne de întrebare, consultantul politic Anton Pisaroglu a analizat evenimentele din Guineea într-un interviu acordat jurnalistei Atlanta Mahanta de la The Times of Africa.

Atlanta Mahanta: Dle Pisaroglu, sunteți un consultant politic și strateg european, care are o vastă experiență internațională, inclusiv pe continentul african. Cum vedeți situația actuală din Guineea, respectiv eliminarea președintelui Alpha Condé de către militari? 

Anton Pisaroglu: Este o situație tristă și, din păcate, nu atât de neobișnuită pentru Africa. În ultimii 50-60 de ani am asistat la multe astfel de cazuri în diferite țări, la multe lovituri de stat militare. Și nu numai în Africa Subsahariană, ci și în Orientul Mijlociu, în Asia, America de Sud și chiar Europa.

Nu voi intra în detalii despre istorie, dar este clar că fragilitatea instituțiilor politice este o consecință a sărăciei pe scară largă și, prin urmare, a stării constante de nemulțumire a majorității oamenilor. Este un proces foarte lung și dificil pentru a reconcilia societățile fracturate și cele sărace, pentru a oferi oamenilor speranța că, în timp, încetul cu încetul, lucrurile se pot îmbunătăți și se vor îmbunătăți

Jurnalista Atlanta Mahanta, în dialog cu consultantul politic Anton Pisaroglu

Anton Pisaroglu: ”Nu lăsați trecutul să decidă pentru viitor”

Ar trebui să ne așteptăm la lovituri de stat în Africa, atâta timp cât țările africane se dezvoltă? 

Ei bine, există și semne pozitive pe continent. Chiar luna trecută, la alegerile prezidențiale din Zambia, l-am văzut pe președintele actual Lungu fiind învins de candidatul opoziției Hakainde Hichilema și am văzut și o tranziție pașnică a puterii în acea țară. Deci, există speranță.

Este adevărat, însă, că partea de sud a Africii a interiorizat mai bine normele democratice. Aș spune că datorăm acest lucru, în mare parte, influenței imense a lui Nelson Mandela, un om care a întruchipat un crez atât de puternic care a schimbat istoria și politica din Africa de Sud – și pe întregul continent. Prin urmare, este posibil să construiți o democrație cu o istorie foarte dificilă în spate, atâta timp cât nu lăsați trecutul să decidă pentru viitor.

Anton Pisaroglu, consultant politic, alături de Alpha Condé, președinte al Guineei

Vă rugăm să ne împărtășiți experiența dumneavoastră de lucru cu președintele Alpha Condé…

Da, în 2019 și 2020, împreună cu un alt consultant politic român, l-am întâlnit pe președintele Alpha Condé și am lucrat o vreme cu el și echipa sa.  Domnul Condé a arătat un calm desăvârșit, dar era, fără îndoială, profund îngrijorat de problemele și de multiplele provocări cu care trebuia să se confrunte acest guvern. Președintele Alpha Condé era un om de stat, un om cunoscut și ascultat pe scena internațională.

Totuși, referendumul din 2020 nu a fost unul controversat, permițându-i președintelui Alpha Condé să candideze pentru un al treilea mandat? 

Da, a fost controversat din acest punct de vedere, dar a permis și promovarea unor măsuri progresive, respectiv interzicerea căsătoriei forțate și a mutilării genitale feminine sau o reprezentare mai bună a femeilor în instituțiile guvernamentale.

”Am încercat întotdeauna să orientăm lucrurile către un rezultat pașnic”

Și ce părere aveți despre situația pe care a avut-o președintele Condé în acel moment?

Nu voi intra în detaliile colaborării noastre, dar voi spune că am încercat întotdeauna să orientăm lucrurile către un rezultat pașnic. Am fost foarte conștienți de potențialul violenței politice în Guineea și am crezut că trebuie făcute eforturi permanente și serioase pentru a evita conflictele.

Astăzi, dacă l-ați sfătui, ce opțiuni ați spune că are în această situație nedorită? 

Acest lucru depășește munca mea obișnuită ca consultant politic. Munca mea este legată de procesele democratice legale, cum ar fi alegerile și referendumurile. În această situație, această schimbare politică non-negociată, așa cum o văd eu, solicită mediatori internaționali, ca oamenii cu experiență și acreditări să fie arbitri neutri și respectați.

Ceea ce cred totuși este că domnul Alpha Condé ar trebui eliberat și ar trebui să i se permită să-și reia atribuțiile de președinte. Și după aceea Guineea ar trebui să aibă o conversație politică națională despre calea de urmat. Există mai multe opțiuni aici, inclusiv alegeri de revocare sau noi alegeri prezidențiale, dar cel mai bine ar fi ca Guineea să rezolve această problemă într-un mod pașnic și democratic. În caz contrar, ciclul violenței și al retribuției nu se va opri niciodată.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Tragedie în fotbal. A murit fostul selecționer al Naționalei României. Nu te vom uita!
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?