Președintele Senatului, Anca Dragu, a vorbit vineri, la Antena 3, despre scandalul de joi din Parlament, la citirea moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR. Dragu spune că vicepreședintele liberal al Camerei Deputaților, Florin Roman, nu avea dreptul să conducă sau să închidă acea ședință, cu atât mai mult cu cât la masă era președintele Senatului. Ea a precizat ca Roman a preluat abuziv microfonul.
Ședința de joi a plenului reunit al Parlamentului a debutat cu scandal, după ce deputatul liberal Florin Roman a preluat microfonul și a refuzat să o lase pe Anca Dragu, președintele Senatului de la USR-PLUS, să conducă ședința. Acesta a fost îndepărtat de la microfon de către parlamentarii USR PLUS și AUR și a părăsit ședința de plen.
„Domnul deputat Roman nu avea dreptul să conducă acea ședință, să conducă sau să închidă ședința. Cu atât mai mult cu cât la masă era președintele Senatului, pentru că dacă este un președinte la masă nu poate conduce un vicepreședinte. Între mine și domnul Roman a fost o discuție înainte de ședință. Abuziv a tras acest microfon. În momentul în care a început să vorbească l-am întrebat ce faceți? Nu s- a sinchisit”, a declarat Anca Dragu la Antena 3.
Președintele Senatului mai spune că nu e adevărat că secretariatul Camerei l-a desemnat pe Florin Roman.
„Dacă ne uităm în cele 14 plenuri reunite, domnul președinte Ludovic Orban condusese șapte și eu șapte. Era rândul meu să conduc. Era și o cutumă. Cel care conduce dimineață, conduce și după amiază Care e miza? Oprirea parcursului moțiunii de cenzură!”, a punctat Anca Dragu.
Florin Roman a preluat inițial conducerea ședinței comune, după care Ionuț Moșteanu, deputat USR PLUS, a respins rezultatul votului și a spus că Florin Roman face un abuz nelăsând-o pe Anca Dragu să conducă ședința. Deputatul PNL Roman s-a ținut cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el, în încercarea de a conduce ședința plenului reunit.
Parlamentarii AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, preşedintele de şedinţă. „Băi mafiotule, lasă microfonul!”, i s-a adresat lui Roman deputatul Dan Tănasă.
Florin Roman a declarat şedinţa închisă și a părăsit sala de plen. Anca Dragu a redeschis şedinţa, în calitate de preşedintă a Senatului. Dragu, la propunerea lui Ionuţ Moşteanu, a suplimentat ordinea de zi astfel încât să fie pe ordinea de zi şi votarea calendarului moţiunii. Punctul de pe ordinea de zi nu a trecut, fiind 117 voturi „pentru” şi 216 „împotrivă”. Deputatul Bogdan Rodeanu (USR PLUS) a citit într-un final moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.
Ulterior, Florin Roman și George Simion, liderul AUR, s-au amenințat reciproc cu plângeri penale.
„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, impotriva celor din coaliția toxica USR-AUR, care in timpul sedintei plenului reunit, m-a blocat prin forța, huliganism, injurii și agresiune fizica sa îmi exercit mandatul constituțional!”, a scris Roman pe Facebook, la scurt timp după incident.
„A fost nevoie de intervenţia chestorilor pentru a reinstaura ordinea. Domnul Roman şi-a înşuşit calităţi care nu îi aparţineau. Nu trebuia să conducă o şedinţă de plen. A fost delegat să îi locul lui Orban, dar nu a fost delegat din punctul de vedere al ierarhiei, preşedintele Senatului e peste vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Ocupa un scaun care nu i se cuvenea, o să aibă o plângere penală din partea noastră pentru uzurpare de calităţi oficiale. El trebuie să cedeze microfonul. Chestorii îşi fac datoria, dacă lângă Roman e preşedintele Senatului, preşedintele Senatului trebuie să prezideze şedinţa”, a afirmat la rândul său George Simion.
Pe de altă parte, Rareș Bogdan a explicat, la România TV, că „Roman era acoperit total de lege”, deoarece, potrivit regulamentului comun publicat în Monitorul Oficial, „„şedinţele comune se conduc prin rotaţie” iar ultimele două fuseseră conduse de Anca Dragu, preşedintele Senatului.
În replică, Adrian Wiener, deputat USR PLUS; a amintit că a fost depusă o plângere penală împotriva unuia dintre parlamentarii AUR.