Europa se confruntă cu cel mai mare test al progresului său împotriva virusului: redeschiderea școlilor în fața variantei Delta. Întoarcerea continentului la școală va oferi o privire asupra strategiilor naționale care funcționează și care nu, deoarece diferite țări europene încearcă o varietate de abordări pentru a face clasa un spațiu sigur.
Începutul unui nou an școlar în multe națiuni europene este un motiv de ingrijoarare, deoarece varianta Delta extrem de infecțioasă continuă să conducă o creștere a cazurilor de coronavirus.
Cu toate acestea, multe guverne, inclusiv cele din Marea Britanie, sunt hotărâte să readucă copiii în sălile de clasă după 18 luni de închidere, învățare la distanță și examene abandonate.
În Marea Britanie – și în special cea mai populată parte a sa, Anglia – a revenit în general la normalitatea pre-Covid-19. Școlile nu necesită măști sau vaccinări și au fost abandonate tactici anterioare împotriva infecțiilor, cum ar fi carantina.
Alte mari țări europene, cum ar fi Franța, Germania și Spania, au reguli de distanțare socială în școli, dar nu există cerințe de vaccinare pentru personal.
În Franța, elevii au revenit la ore pe 2 septembrie în scenariul galben. Și ei vor avea o serie de reguli de respectat, în funcție de patru scenarii, arată site-ul guvernului francez.
În Germania, școala s-a reluat. Fiecare land a aplicat propriile măsuri anti-COVID, ceea ce creează confuzie la nivel național. Legat de izolare, medicii au propus ca, în cazul unei infecții cu noul coronavirus, doar elevii infectați și familiile lor să stea acasă, nu și colegii de bancă ai copiilor, pentru că ar exista consecințe sociale și psihologice grave, în urma unei retrageri de 14 zile. Autoritățile au respins însă propunerea doctorilor. Totuși, izolarea contacților apropiați va fi doar pentru cinci zile în loc de 14.
Cea mai mare parte a Europei a înregistrat progrese constante în combaterea pandemiei în ultimele luni, deoarece ratele de vaccinare le-au depășit pe cele din SUA – inclusiv în țările continentale în care campania de vaccinare a început lent în iarna trecută, dar de atunci a crescut. În majoritatea țărilor europene, ratele de infecție, spitalizare și deces din Covid-19 sunt mult sub cele din SUA
Experții din domeniul sănătății avertizează, totuși, că revenirea în masă la școli și birouri după august, împreună cu vremea mai rece de toamnă și socializarea în interior, ar putea inversa o parte din progresul Europei.
Dar, în multe cazuri, creșterile au fost însoțite de rate de vaccinare la nivel de stat sub media națională și mult sub cele din majoritatea Europei.
În Mississippi, infecțiile din școli au trimis zeci de mii de elevi în carantină de la redeschidere, de la începutul lunii august. Dar cu 40% din populația sa complet vaccinată, statul rămâne în urma nivelului general de 53% din SUA. În Marea Britanie, 65% din populația totală este acum complet vaccinată și 62% în Italia.
Acest lucru a dat liderilor europeni și experților în sănătate publică motive să spere că întoarcerea lor la școală va merge mai ușor decât în unele părți ale SUA. distanțarea în școli.
Europa vrea să evite repetarea anului trecut, când au scăzut infecțiile în timpul verii și au reintrat în realitatea unei reapariții mortale a pandemiei până la sfârșitul toamnei.
„Rata ridicată de vaccinare mă face să am încredere moderată că lucrurile vor merge mai bine în acest an școlar decât anul trecut, dar depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă cu variantele Covid-19”, a declarat Claudio Zanon, un chirurg pensionar care este director științific al Motore Sanità, un organizație care promovează cercetarea științifică.
Între țările balcanice care se numără printre cele mai sărace din Europa, între timp, ratele scăzute de vaccinare și focarele în creștere au făcut dificilă readucerea copiilor în clasă după un an și jumătate.
În Kosovo, unde media săptămânală a cazurilor noi a crescut de peste zece ori între iulie și august, începutul anului școlar a fost amânat cu două săptămâni până la 13 septembrie. Albania vecină a amânat, de asemenea, școala, iar guvernul a ordonat vaccinările obligatorii pentru profesori. Doar o treime din populația Albaniei și mai puțin de 20% din oamenii din Kosovo au fost complet vaccinați.
Țările europene par mai puțin polarizate, dar tensiunile în jurul măștilor și vaccinurilor se accentuează în țări, inclusiv Polonia.
Sindicatele profesorilor din mai multe țări s-au opus vaccinărilor obligatorii pentru personalul școlii. În Italia, protestele împotriva sistemului de „pașapoarte verzi” al guvernului de pașapoarte de vaccin au fost afectate de violență, inclusiv un atac în care un reporter al cotidianului național La Repubblica a fost lovit în mod repetat în față.
Luni, 13 septembrie, începe noul an școlar, De luni, aproape 3 milioane de elevi se vor întoarce în bănci. Sunt, însă, și 7.000 de elevi din totalul celor aproape 3 milioane de elevi, care vor fi nevoiţi să înveţe online, săptămâna viitoare.
Cele 3 milioane de elevi, care vor fi prezenti la scoala, trebuie sa respecte regulile anti Covid-19, publicate printr-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.
Regula măștii de protecție care să acopere nasul și gura rămâne valabilă. În interiorul instituțiilor se va purta mască, la fel și în exteriorul școlilor, pe o rază de 50 de metri. Măsura se aplică și în jurul creșelor și grădinițelor, nu doar școlilor.
Elevii vor intra pe toate ușile pe care le are instituția de învățământ, conform ordinului comun al ministerelor din subordinea Guvernului Cîțu. La intrarea în școală, elevii sunt obligați să se dezinfecteze pe mâini. Fiecare instituție de învățământ va avea dezinfectant la intrare.
La fel ca anul trecut, se vor păstra regulile legate de marcajele care sunt amplasate în școli. Vor exista marcaje cu distanțarea de minim un metru și marcaje de ieșire și de intrare.
Sălile vor fi aerisite și după ce copiii pleacă din școală. Dezinfectarea sălilor se va face și în pauze, dar și înainte de începerea orelor de curs.
Conform ordinului Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, fiecare școală trebuie dotată cu izolator. Este vorba despre spațiile speciale în care elevii care prezintă probleme de sănătate să fie duși. Elevii vor sta izolați de colegi până în momentul în care vor veni părinții sau tutorii lor și îi vor lua și vor merge cu ei la medic. Elevii vor reveni la școală doar după ce nu vor mai avea niciun simptom de boală.
Primul scenariu în care se va începe noul an școlar este cel în care elevii vor participa zilnic la cursuri în format fizic cu respectarea regulilor de protecție, dacă incidența cumulată este mai mică de 6 la mia de locuitori.
Scenariul al doilea prevede trecerea zilnică în sistem online a tuturor elevilor, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile din localiate este mai mare de 6 la mia de locuitori. Citește mai mult
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi, după ce în ultimele 14 zile s-au vaccinat 9.000 dintre aceştia. El a precizat că există un interes pentru vaccinare mai mare în rândul elevilor decât al personalului din unităţile de învăţământ, deoarece în lunile de vară s-au vaccinat 8.000 de cadre didactice.
Sorin Cîmpeanu a afirmat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că una din trei persoane vaccinate la nivel naţional cu Pfizer este elev.
“Astăzi, conform ultimelor raportări am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi. Este vorba de un progres important, de 4.500 de elevi vaccinaţi în ultimele cinci zile. Sunt mai mult de 2.500 de elevi din categoria 16 – 19 ani şi aproape 2.000 de elevi din categoria de vârstă 12 – 15. O concluzie interesantă extrasă din ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână este următoarea, una din trei persoane vaccinate la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev. Este un semnal important, este un semnal bun care ne dă speranţe că după începerea şcolii odată cu disponibilitatea CNCAV de organizare a echipelor mobile care să ducă vaccinarea mai aproape de şcoli, vom înregistra progrese importante din perspectiva vaccinării în rândul elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.