Ursul dădea târcoale de câteva zile și a rămas prins în sârma ghimpată a unei gospodării.
Lipsa contractului a blocat orice intervenţie pentru salvarea ursului, care s-a chinuit vreo 12 ore. Contractul a fost în cele din urmă semnat, la urgenţă, cu Asociaţia Lupul Cenuşiu, iar abia după acel moment a fost tranchilizat şi i s-au acordat îngrijiri medicale.
„Vînătoarea nu este permisă, astfel că Ministerul Mediului a făcut o procedură pentru a se putea acţiona în astfel de situaţii. Acţiunea este graduală, adică se merge de la împuşcare, dacă ursul este foarte agresiv, pînă la relocare sau eliberare, aşa cum a fost cazul acum“, a declarat Raul Papalicef, şeful Asociaţiei Lupul Cenuşiu.
Încheierea respectivului contract a durat 12 ore, timp în care ursul a urlat de durere aproape continuu.
În cele din urmă, ursul a fost tranchilizat și scos din șufă.
În iulie 2021, Ministerul Mediului a impus tuturor primăriilor din zona de munte să încheie, în termen de 60 de zile, contracte cu asociaţii de vînătoare pentru a se putea interveni în astfel de cazuri.
Un caz similar a avut loc recent la Bicaz Chei, reuşindu-se eliberarea ursului captiv tot într-un gard. În comuna menţionată, în nenumărate rînduri localnicii au fost avertizaţi de prezenţa urşilor prin mesaje Ro Alert.