EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance, cel mai mare jucător din piața RCA. Ce au descoperit autoritățile române când au verificat reasigurarea companiei în paradisurile fiscale din Cayman și Barbados

EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance, cel mai mare jucător din piața RCA. Ce au descoperit autoritățile române când au verificat reasigurarea companiei în paradisurile fiscale din Cayman și Barbados
Publicat: 13/09/2021, 11:00
Actualizat: 13/09/2021, 13:03

City Insurance, cel mai mare jucător din piața din România, cu peste 3 milioane de polițe încheiate și o cotă de piață de 45%, companie care deține 20% din piața totală a asigurărilor, riscă să-și piardă licența și să intre în faliment pentru că nu are în conturi capitalul minim, adică 150 milioane de euro.  Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a dezvăluit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL FINANCIAR ce surprinză au avut anchetatorii când au cerut informații despre conturile City Insurance de la Autoritatea Federală din Elveția și cum au „ratat” să observe lipsa banilor trei mari auditori.

ASF trebuie să ia o decizie în această săptămână și toată lumea se întreabă ce se va întâmpla dacă acestei companii i se va retrage autorizația și i se va cere falimentul. Este o situație complicată care vine la câțiva ani după alte două falimente de răsunet din piața asigurărilor: Astra și Carpatica.

În acest moment, City Insurance, companie cu afaceri de 400 milioane de euro şi lider al pieţei locale de asigurări, se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment, după ce compania nu a primit de la investitorul olendez  I3CP suma de 150 milioane de euro pentru restabilirea necesarului de capital minim.

Conturile indicate de City Insurance la o bancă din Elveția erau fictive

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL FINANCIAR  Valentin Ionescu (ASF).

ASF a început investigații foarte ample încă din vara anului trecut, spune Valentin Ionescu. Autoritatea a  apelat la alte instituții din afara Uniunii Europene, unde această companie avea reasigurare. Este vorba despre două autorități din paradisuri fiscale: Cayman și Barbados. Directiva europeană în domeniu permite, dacă se respectă ratingul, ca un asigurator din România să se reasigure și în aceste paradisuri fiscale.

„Am schimbat informații cu autoritatea din Cayman, am schimbat informații cu autoritatea din Barbados, care ne-au ajutat să descoperim că și pe partea de reasigurare erau probleme. În același timp, în urma controlului pe care ASF l-a început în prima parte a lunii mai – și tocmai ce a fost finalizat -, am descoperit alte disfuncționalități în activitatea companiei care vor fi prezentate când acest control va fi valorificat”, a mai spus Valentin Ionescu.

Compania olandeză I3CP nu vărsat nici până azi cei 150 milioane euro în conturile City Insurance

Compania olandeză I3CP a promis, între timp, să asigure pentru City Insurance lichiditatea de care era nevoie pentru capitalul minim de lucru, 150 milioane de euro, dar acești bani nu au intrat nici în ceasul al doisprezecelea în conturile companiei.

„Legislația este foarte clară. Sunt doi indicatori foarte importanți în solvabilitatea unei astfel de companii: dacă se încalcă primul indicator – SCR-ul sau capitalul de solvabilitate – companiei i se dă un plan de măsuri. Mai grav, dacă se încalcă și MCR-ul – capitalul minim de lucru, compania are trei luni la dispoziție, termen pe care ASF l-a dat deja la începutul lunii iunie să își restabilească indicatorul MCR. Pe 6 septembrie s-au împlinit aceste luni. Ca urmare, pe data de 7 septembrie administratorul temporar al societății și cel care conduce societatea ne-a informat că în contul societății nu s-au vărsat banii necesari din partea acestui investitor sau din partea oricărui alt investitor sau acționar. Deci nu există acei bani în conturile societății în acest moment și nu a fost restabilit acest indicator care obligatoriu trebuie restabilit – potrivit legii – în acest termen de trei luni”, a spus valentin Ionescu pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Într-adevăr, în ultimul an, ASF a schimbat abordarea de la o supraveghere bazată pe conformitate la o supraveghere bazată pe riscuri, așa cum recomandă și EIOPA, spune reprezentantul ASF.

City Insurance dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile ASF

„Facem toate verificările necesare astfel ca semnele de întrebare să se risipească. Acest lucru l-am făcut foarte intens începând din a doua jumătate a anului trecut: au fost controale inopinate. Din păcate, City Insurance dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile autorității. Chiar am avut o decizie din 2019 suspendată de instanțele din România mai bine de un an de zile. Este vorba despre o decizie dată în urma unui control și i se cerea companiei, printre altele, să-și mărească capitalul de solvabilitate. Era foarte sănătos dacă acea decizie rămânea în picioare și compania își restabilea încă din 2019 acest capital de solvabilitate. Din păcate, decizia ASF a rămas suspendată până la începutul lui 2021. Pentru noi, a fost un element care ne-a împiedicat în activitatea noastră de supraveghere, pentru că pârghiile noastre sunt limitate atunci când intervin și alte entități din afara ASF. Mai mult, în această perioadă, compania a avut trei auditori. Acești auditori – foarte cunoscuți în piață – au certificat existența acelor bani. Iar ASF se bazează în mare măsură pe rapoartele de audit ale acestora în activitatea sa. Din păcate, aici nu au fost semnale de la niciunul dintre cei trei auditori că acei bani nu ar exista”, mai spune reprezentantul ASF.

ASF a sancționat City Insurance și pe membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale companiei cu amenzi semnificative

În iunie anul acesta, ASF a sancționat Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., dar și separat, pe membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale companiei cu amenzi semnificative, după o serie de controale, începând din 2019, în urma cărora inspectorii ASF au constat o serie de deficiențe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat trei membri din conducerea Directoratului și cinci din cadrul Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A cu amenzi de câte un milion de lei și retragerea aprobării acordate de ASF, a anunțat instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.

ASF anunțase și la începutul anului că a sancționat cu amenzi membri din conducerea City Insurance pentru că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Sfaturile lui Titu Maiorescu pentru tânărul politician Constantin Argetoianu