Cântărețul Tudor Chirilă a vorbit marți despre situația în care se află învățământul românesc, în contextul începerii noului an școlar.
Invitat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM, Chirilă a discutat despre situația educației din România, alături de Adriana Nedelea, realizatorul emisiunii, dar și de două dintre elevele care au protestat luni în fața Guvernului, Ariana Dudună și Cristina Micolaiciuc.
„Vedem o decădere constantă a actului educațional,a interesului pentru educație, a măsurilor luate pentru combaterea abandonului școlar și am mers în Piața Victoriei pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la aceste probleme. Am prezentat și o serie de măsuri, pe care le considrăm necesare, trei au fost principale: asigurarea unei mese calde pentru elevi, asigurarea unor programe de ore remediale și asigurarea unor reparații capitale pentru unitățile de învățâmânt de la bugetul de stat”, a explicat Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța.
Tudor Chirilă spune că atunci când termină școala, elevii nu știu să facă alegeri în cunoștință de cauză, fie că e vorba despre alegeri personale sau profesionale.
„Depolitizarea Educației presupune ca educația să iasă din logica mandatelor pe 4 ani. Eu cred că există specialiști în educație în România, cred că există oameni competenți, care nu fac parte din partide și care ar putea să primească pe mână educația pentru un mandat de 30 de ani.
Ei ar trebui să se prezinte în fața partidelor politice cu o viziune croită pe particularitățile modelului nostru cultural.
O viziune pe termen lung, aprobată de toate partidele, care ar trebui să-și ia mâna de pe educație ar trebui să fie implementată”, a spus Tudor Chirilă.
Totodată, artistul a vorbit și despre programul „România Educată”, despre care spune că este doar un proiect de imagine al președintelui Klaus Iohannis.
„Este un proiect de imagine, în două mandate de președinte, Iohannis va lăsa educația așa cum a găsit-o, este doar un proiect de imagine la fel ca bicepsul în care se înfige seringa și el e Robocop, îi place chestia asta, pe nervii părinților, pe sensibilitatea copiilor, hai să ne uităm la abandonul școlar, hai să ne uităm la toți părinții care au plecat din țară, hai să ne uităm la numărul de copii care au fost lăsați pe mâna unor bunici care poate nu sunt neapărat educați, hai să ne uităm ce se întâmplă în familiile cu abuzuri”, a mai spus acesta.
Zeci de elevi au participat luni, în Piața Victoriei, la un protest desfășurat cu ocazia începerii noului an școlar.
Aceștia au o serie de doleanțe, printre care se numără alocarea de bani pentru reparații capitale în școli, generalizarea programului „Masa caldă”, organizarea de ore remediale și consiliere școlară pentru elevi.
Protestul a fost organizat de Asociația Elevilor din București și Ilfov.