CNCAV: Unu din doi români nu are niciun fel de protecție în fața tulpinii Delta, care a devenit dominantă

CNCAV: Unu din doi români nu are niciun fel de protecție în fața tulpinii Delta, care a devenit dominantă
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță / Sursa: Guvernul României
Publicat: 14/09/2021, 15:41
Actualizat: 14/09/2021, 15:49

Creșterea accelerată a numărul de infectări COVID-19 se va menține și în perioada următoare, în condițiile în care unu din doi români nu are nicio formă de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, nici prin vaccinare, nici prin trecere prin boală, avertizează șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a declarat, marți, ca urmare a raportării unui număr dublu de infectări față de ziua precedentă, că jumătate dintre români nu au nici imunitate activă (prin vaccin), nici imunitate pasivă(trecere prin boală), iar varianta Delta a coronavirusului este în transmitere comunitară.

„Astăzi, din păcate avem peste 3.900 de cazuri raportate și confirmate de infecție cu SARS-CoV-2, în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedent, am avut de două ori mai puține cazuri, cu aceeași rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creșterea cazurilor se va menține. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare. De altfel, situația este explicată de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România și, de asemenea, unu din doi români nu are niciun fel de protecție față de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinați, nici nu au trecut prin boală. Or, din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane – unde rata de imunizare colectivă este de peste 50-60% – totuși vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața infecției cu SARS-CoV-2”, a atenționat Valeriu Gheorghiță.

Cum se vede de la CNCAV opinia unui medic antivaccinist

Medicul militar a arătat că din ce în ce mai multe persoane ajung la Terapie Intensivă, ceea ce „reprezintă un fenomen absolut îngrijorător”. Dr. Valeriu Gheorghiță i-a dat o replică și medicului Monica Pop, care spunea că mai degrabă cei vaccinați ar transmite virusul în comunitate, deoarece ei fac forme asimptomatice.

„Dacă ne uităm la infecțiile diagnosticate cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt la persoane nevaccinate și, de asemenea, la decese – peste 92% din ele sunt la persoane nevaccinate, De ce atenționez acest lucru? Pentru că în spațiul public se transmit lucruri complet inexacte și neadevărate precum că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate, anume că (vaccinații – n.r.) fac infecții asimptomatice care contribuie la răspândirea virusului. Eu pot să vă spun vă din punct de vedere comportamental persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție și, în principiu, se corelează și cu respectarea măsurilor nefarmaceutice. Faptul că vedem peste 80% din persoanele infectate ca nevaccinate  cred că se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare (…) Tendința este să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire”, a spus șeful CNCAV.

Medicul oftalmolog Monica Pop a spus luni, la Antena 3, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2, că cele mai multe cazuri de COVID-19 provin de la cei vaccinaţi, care fac forme ușoare, asimptomatice, şi transmit cu ușurință boala tuturor.

„Cei vaccinaţi, care nu prezintă simptome, sunt mai periculoși decât cei nevaccinați, care stau acasă şi tratează boala”, a spus Monica Pop.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Avion deviat pe aeroportul Kennedy. Motivul este revoltător
×