Prima pagină » Știri politice » Conflictul constituțional sesizat la CCR de Anca Dragu, termen de depunere a punctelor de vedere după Congresul PNL

Conflictul constituțional sesizat la CCR de Anca Dragu, termen de depunere a punctelor de vedere după Congresul PNL

Conflictul constituțional sesizat la CCR de Anca Dragu, termen de depunere a punctelor de vedere după Congresul PNL

Guvernul și Parlamentul trebuie să trimită la Curtea Constituțională a României (CCR) punctele de vedere referitoare la sesizarea privind existența unui conflict juridic a președintelui Senatului, Anca Dragu, până pe 29 septembrie, urmând ca apoi conducerea istituției să stabilească data ședinței de judecată.

Judecătorii CCR au stabilit ca părțile vizate de sesizarea Ancăi Dragu, înregistrată miercuri, să își exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlament și Guvern până pe 29 septembrie, potrivit Mediafax. Termenul pentru ședința de judecată se stabileste ulterior.

Argumentele Ancăi Dragu

Președintele Senatului, Anca Dragu, a solicitat CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri – după ce Stelian Ion a fost remaniat și apoi miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile și premierul a propun, iar președintele a numit miniștri interimari – și să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată. Sesizarea Curtea Constituțională vizează existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. Cer obligarea primul-ministrului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a guvernului”, a transmis Anca Dragu, joi.

Potrivit președintelui Senatului, ales pe listele USR PLUS, premierul ar fi trebuit să transmită propunerile de noi miniștri în Parlament în data de 12 septembrie, iar „prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii structuri compoziţii politice a guvernului”.

În replică, premierul a spus miercuri că președintele Senatului vrea de fapt să scoată USR de la guvernare. „Cred că doamna președinte a Senatului vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere de fapt. Constituția este foarte clară și înțeleg că doamna spune că trebuie să vin cu propuneri de noi miniștri. Dacă se schimbă configurația Guvernului nu pot să fie miniștrii de la USR-PLUS. Îmi spune să scot USR-PLUS de la guvernare. Este un demers ilar cel puțin, dar succes.”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.

La CCR este în analiză sesizarea similară, privind existența conflictului juridic de natură constituțională între Executiv și Legislativ, transmisă de premier cu privire la moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Termenul stabilit de CCR pentru depunerea punctelor de vedere este, astfel, după data Congresului PNL, 25 septembrie, în care se alege viitorul președinte al partidului, funcție pentru care candidează actualul șef al liberalilor, Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, și șeful Executivului, Florin Cîțu.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele