Gabriel Constantinescu, tatăl a două fetițe aflate într-un centru de protecție din Dolj, spune că fiicele lui au fost vaccinate anti-COVID împotriva voinței lui. Bărbatul susține că nu și-a dat consimțământul, însă potrivit DGASPC Dolj, legea prevede că este nevoie doar de acordul reprezentantului legal, în acest caz, șeful centrului.
Alexandra (14) și Ramona (16) au ajuns într-un centru de protecție după ce tatăl lor a plecat la muncă în străinătate. Gabriel susține că nu aveau unde să locuiască și a decis să plece din țară pentru a strânge bani pentru o locuință.
Vorbesc cu fetele săptămânal, de patru ori pe săptămână, am hotărâre din partea instanței. Când am vorbit cu ele, mi-au zis că au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer, mi-au zis că au dureri de spate și la nivelul umărului, nu mi-a venit să cred. Am întrebat-o pe doamna șefă de centru și nu a vrut să ia în seamă niciun cuvânt pe care l-am spus. Am mers mai departe la București, am sunat la Centrul de Protecție al României, le-am explicat situația pe care fetele mi-au spus-o, nu le-a venit să creadă, au rămas încremeniți, nu era nevoie să le facă vaccinul.Eu sunt plecat din țară și le trimit mereu bani fetițelor, nu am nevoie de nimic de la centru, le dau eu tot ce au nevoie” a declarat tatăl biologic al fetelor.
Reprezentanții DGASPC Dolj susțin că legea prevede că este nevoie doar de acordul reprezentantului legal, în acest caz este directorul centrului și nu tatăl biologic. Cu toate acestea, bărbatul nu este decăzut din drepturile părintește.
„Tatăl a fost informat, dar nu este nevoie de acordul dânsului cu privire la vaccinarea copiilor. În trecut, am avut o discuție, dar la vremea respectivă nu se punea problema ca copiii sub 16 ani să fie vaccinați. Ulterior, s-au făcut studiile pentru copiii sub 16 ani și s-a decis că aceștia pot să fie vaccinați”, a declarat Paula Canciu pentru Gândul, șefa centrului de protecție din Dolj.
Totodată, la nivelul centrului, toți copiii care sunt eligibili pentru vaccinare, au fost vaccinați împotriva Covid-19, în condițiile în care au început școala și intră în colectivitate.
Decizia am luat-o împreună cu o echipă de medici, de fiecare dată când este vorba de sănătatea copiilor, accept propunerile medicilor care se ocupă de copii, nu au avut contraindicații la vaccin, iar decizia de a vaccina copiii este în favoarealor, de a-i proteja de virus și nu împotriva lor. (…) Am considerat că este foarte important ca copiii să fie protejați și să nu ajungă în situații care să ia virusul și să aibă probleme mai mari” a mai spus aceasta.
În prezent, 90% dintre copiii care se află în centele de plasament din Craiova au fost imunizați împotriva COVID-19.