Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că, în cazul în care noii miniștri propuși nu vor primi votul favorabil în Parlament, va trimite noi nume pentru portofoliile deținute interimar în prezent membrii Executivului. Potrivit lui Florin Cîțu, procedura actuală, bazată pe prevederile constituționale, este de remaniere și nu are legătură cu încrederea în Guvern.
Florin Cîțu a declarat că va merge în Parlament cu propunerile de miniștri titulari, iar dacă Legislativul nu îi va aproba, va propune alte nume, conform procedurii constituționale.
„Eu voi respecta Constituția. Și suntem în procedură de remaniere, Constituția spune foarte clar că mergi pentru votul miniștrilor, nu prentru întregul Cabinet. Este foarte simplu”, a spus premierul
Întrebat dacă, în cazul în care nu vor fi votați acești miniștri în Parlament, va veni cu noi propuneri, șeful Executivului a confirmat. „Bineînțeles, voi veni cu noi propuneri, asta spune Constituția. Este foarte simplu de citit Constituția în România astăzi, nu știu de ce avem astfel de dezbateri: premierul pleacă prin demisie sau Guvernul pleacă prin demisia premierului sau moțiunea de cenzură”, a declarat Florin Cîțu.
Rugat să comenteze opiniile conform cărora un vot împotriva noilor miniștri ar echivala cu un vot de blam la adresa Guvernului, premierul a declarat: „Nu știu cine face această interpretare, este un vot pentru miniștrii, nu are nicio legătură cu încrederea. E o propunere de ministru care merge în Parlament și se dă un vot pentru portofoliul respectiv, nu pentru întreg Guvernul”.
Întrebat cun interpretează schimbarea structurii guvernamentale, premierul a subliniat că suntem în procedură de remaniere. „Eu nu îmi permit să interpretez Constituția, noi aplicăm Constituția și vă spun că vom merge în Parlamentul României aplicând, nu interpretând Constituția”, a declarat Florin Cîțu, înainte de ședința Biroului Politic Național al PNL.
Președintele Senatului, Anca Dragu, a solicitat CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri – după ce Stelian Ion a fost remaniat și apoi miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile și premierul a propus, iar președintele a numit miniștri interimari – și să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată.
„Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. Cer obligarea primul-ministrului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a guvernului”, a transmis Anca Dragu.
Judecătorii CCR au stabilit ca părțile vizate de sesizarea Ancăi Dragu, înregistrată miercuri, să își exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlament și Guvern până pe 29 septembrie, urmînd ca termenul pentru ședința de judecată se stabileste ulterior.