Companiile din domeniul construcțiilor au nevoie de aproximativ 100.000 de angajați, în contextul în care mulți muncitor pleacă din țară, iar alții nu par să fie dispuși să îi înlocuiască.
Firmele se plâng că nu mai găsesc muncitori și personal calificat, astfel că, în încercarea de a-i atrage pe români în acest domeniu, le oferă salarii mai bune și mai multe facilități, informează Digi24.
„Oferim condiții de cazare, transport pentru cei care sunt la o distanță modestă, oferim tichete de masă, iar salariul minim la nivel național în domeniul construcțiilor este la 3.000 de lei brut”, spune Ramona Trancă – director economic al unui grup de firme de construcții.
Un muncitor în construcții, la o firmă din Oradea, poate câștiga chiar și 8.000 de lei pe lună, în timp ce un inginer constructor poate merge acasă chiar și cu 3.000 de euro, în funcție de proiect.
Odată cu creșterea salariilor din acest sector, unii dintre românii care au lucrat în afara țării au decis să se întoarcă.
Un exemplu în acest sens este Zsolt Benelyesi, care a lucrat o perioadă în Ungaria, dar a revenit acum câțiva ani în țară, iar acum lucrează ca șef de echipă.
„Salariile au cam crescut și la noi, am decis pentru că depărtat de familie e greu. Am și eu un copil care crește. Și aici e de lucru și se poate câștiga un ban”, spune Zsolt.
Specialiștii spun că una dintre soluții pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele prin PNRR este atragerea românilor din diaspora acasă.
„Aceste proiecte de investiții ne vor ajuta să creăm locuri de muncă, să fim competitivi, să rămână românii în țară, să frânăm emigrarea, să detensionăm piața forței de muncă și chiar să aducem românii înapoi”, a declarat Iancu Guda, analist economic.
Ca urmare a deficitului de forță de muncă din țară, angajatorii se văd nevoiți de multe ori să aducă muncitori din Asia.
Spre exemplu, o fabrică de îmbrăcat volane din oradea a adus deja zeci de muncitori din Sri Lanka și India. Compania le oferă cazare, masă și un salariu de trei ori mai mare decât cel pe care l-ar primi în țările de origine.
Managerul companiei, Valeriu Trip, spune că asiaticii care au fost aduși în firma sa anul trecut s-au acomodat foarte bine și este foarte mulțumit de munca lor.
„Trimit familiei cam 2.000 de lei lunar din salariu, iar mie îmi păstrez în România cam 1.000 de lei”, spune Chan, un muncitor din Sri Lanka.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar trebui aprobat la finalul lunii septembrie.