Un număr de 1.530 de cazuri confirmate de infectare cu varianta Delta a SARS-CoV-2 au fost depistate în urma secvențierilor genomice efectuate în cele șapte laboratoare din România, anul acesta. Tulpina indiană (Delta) este în transmitere comunitară din 7 septembrie, potrivit datelor INSP. În ultima săptămână au fost realizate 374 de secvențieri genomice.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a dat publicității, marți, raportul săptămânal al evoluției cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, confirmate prin secvențieri genomice (în funcție de tulpinile virusului).
Șapte laboratoare din țară au capacitatea de a efectua acest tip de analiză, astfel încât numărul secvențierilor genomice realizate în România este redus.
INSP nu comunică explicit câte secvențieri genomice sunt efectuate săptămânal, însă numărul poate fi aflat din datele publicate. În săptămâna 37 (intervalul 13 – 19 septembrie), numărul total a ajuns la 3.890 de secvențieri genomice (de la începutul anului), iar în săptămâna 36 (intervalul 6-12 septembrie), numărul total era de 3.516. Astfel, rezultă că în ultima săptămână au fost efectuate 374 de secvențieri genomice.
De la începutul anului, au fost identificate 3.286 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:
„Din săptămâna 36, varianta Alpha nu mai reprezintă VOC (n.r. – Variant of Concern, variantă de îngrijorare). Motivele pentru care ECDC (European Center of Desease Control – Centrul European de Control al Bolilor) a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în UE după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin”, precizează INSP.
Sursa citată arată într-un grafic că evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 46,6% în săptămâna 37.
Răspândirea tulpinii Delta este evidențiată în graficul INPS, începând cu S21 (perioada 24-30 mai 2021) până în prezent (S37):
Ponderea săptămânală a tulpinilor/variantelor SARS-CoV-2 din totalul probelor secvențiate este prezentată în graficul de mai jos:
Cele 7 laboratoare care au posibilitatea să facă secvențieri genomice sunt: