Autoritățile decid până vineri dacă școlile rămân deschise și după incidența de 6 la mie. Ministrul Sorin Cîmpeanu: În România nu sunt îndeplinite simultan cele cinci condiții pentru trecerea cursurilor în mediul online

Autoritățile decid până vineri dacă școlile rămân deschise și după incidența de 6 la mie. Ministrul Sorin Cîmpeanu: În România nu sunt îndeplinite simultan cele cinci condiții pentru trecerea cursurilor în mediul online
Publicat: 29/09/2021, 10:37

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că România nu este pregătită pentru trecerea cursurilor în mediul online și a explicat de ce. Autoritățile decid până vineri dacă școlile rămân deschise și după incidența de 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu a spus că deocamdată este în vigoare regula conform căreia la incidența de 6 la mie școlile se închid, iar elevii trec la cursuri în mediul online. Astfel, dacă vineri va fi atins acest prag în București, se va trece la școala în online în Capitală, cu excepția celor speciale, a creșelor și a grădinițelor.

”Deocamdată, regula este clară – se atinge pragul de 6 la mie, toată săptămâna viitoare școlile intră în online și se revine când se coboară sub acest prag”, a spus ministrul, precizând că până vineri se va lua o decizie în privința păstrării sau schimbării acestei reguli.

Sorin Cîmpeanu a spus că în România nu sunt îndeplinite simultan cele cinci condiții pentru ca elevii să poată face școală online. El spune că nu există conținut digital, conectivitate sau profesori pregătiți pentru asta.

Unu – conectivitate generalizată, și nu avem. Doi – echipamente disponibile, și nu avem, în pofida eforturile care s-au făcut, sute și sute de mii de echipamente care s-au achiziționat, tot nu putem spune că fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online. Trei – nu avem conținut digital. Chiar dacă avem conectivitate și tablete și profesori dornici să facă acest lucru, nu există conținut digital. Să trimiți temele pe WhatsApp nu înseamnă conținut digital. Patru – nu avem toți profesorii pregătiți pentru predarea online. Avem câteva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000. Și cinci – chiar dacă am avea și conectivitate, și tablete, și conținut digital, și profesori, dacă nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poți încheia actul educațional, care în orice situație trebuie să se încheie printr-o evaluare”, a continuat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, oferă garanţii că examenele de Evaluare Naţională, pe care îl susţin absolvenţii de clasa a opta, şi de Bacalaureat se vor susţine anul viitor la fel ca şi anul acesta, cu prezenţă fizică. Ministrul afirmă că îşi doreşte ca tezele semestriale pe care le susţin elevii să nu mai fie suspendate, anul acesta.

Sorin Cîmpeanu a spus că a primit la Ministerul Educației 183 de petiții de la părinți și profesori pentru închiderea școlilor și alte 175 de petiții pentru menținerea lor deschise.

”Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară. Dacă cei cu competență medicală se vor pronunța în acest sens, vom vedea.

Nu există legislație primară în acest sens. Țările care au luat anumite măsuri, au luat pe baza unei legislații primare. În contextul dat, în această seară nu avem această posibilitate. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală.”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Conform ministrului, ultimele raportări făcute săptămâna trecută, miercuri, arată că 3.300 de elevi şi aproape 1000 de angajaţi din sistem s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...