Lava de la un vulcan aflat în erupție pe insula La Palma din Spania a ajuns la Oceanul Atlantic, ridicându-se teama de eliberarea de gaze toxice și de explozii. Acest lucru ar putea declanșa o reacție chimică care poate irita pielea și ochii și poate afecta respirația.
Sute de case au fost distruse de când vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare a erupt pe 19 septembrie. Aproximativ 6.000 de oameni au fost evacuați, deoarece lava a înghițit case, școli și câteva plantații de banane.
Lava a ajuns marți târziu la Oceanul Atlantic , a scris pe Twitter Institutul Vulcanic din Insulele Canare, Involcan.
Actualización importante: la colada de lava ha llegado al mar en Playa Nueva / Important update: lava flow has reached the sea at Playa Nueva #LaPalma #lapalmaeruption #erupcionlapalma
— INVOLCAN (@involcan) September 28, 2021
Există, de asemenea, temeri că părți ale țărmului s-ar putea prăbuși acum, provocând explozii.
Trei sate de coastă au fost închise în așteptarea contactului lavei cu apa.
Lava se îndreaptă acum asupra micului oraș Todoque, de unde au fost evacuați oameni, a declarat marți Departamentul de Intervenție din Insulele Canare.
Autoritățile spaniole au declarat La Palma – cea mai nord-vest insulă a arhipelagului de pe coasta nord-africană – o zonă de dezastru, ca vor oferi sprijin financiar pentru toți cei afectați de activitatea vulcanică.
Când lava intră în contact cu apa oceanului, produce un panou de gaz format din lavă și ceață.
Laza se formează printr-o serie de reacții chimice pe măsură ce lava fierbinte fierbe apa de mare mai rece.
„Creează un abur de acid clorhidric, vapori de apă și bucăți de cenușă”, a declarat jurnalistului științific și vulcanolog dr. Robin George Andrews pentru BBC când vulcanul a erupt pentru prima dată.
Aeroportul din La Palma, care a fost închis sâmbătă din cauza acumulării de cenușă, a funcționat luni, dar traficul a rămas întrerupt. Compania aeriană Binter a anunțat că își continuă suspendarea zborurilor, considerând că condițiile de siguranță nu sunt garantate.
Exploziile vulcanice au fost, de asemenea, posibile, a adăugat el, deoarece lava care pătrunde în apa de mare creează „o situație de oală sub presiune” care „ar putea arunca resturi vulcanice”.
A avut loc un incident în Hawaii în care o bucată de piatră topită, cunoscută sub numele de bombă de lavă, s-a prăbușit într-o barcă turistică de pe coasta Hawaii în 2018, rănind 23 de persoane.
Autoritățile au creat o zonă de excludere în jurul lavei, inclusiv în mare, pentru a ține oamenii departe de orice pericol potențial.